Topsning vid trafikbrott gav träff på sju år gammal våldtäkt – nu döms Bakhtiyar

En rutinmässig topsning av en alkoholpåverkad bilförare förra året ledde till att en sju år gammal överfallsvåldtäkt där polisen tidigare kört fast kunde klaras upp. Nu döms våldtäktsmannen till fängelse och utvisning.

Det var den 26 november 2013 som idag 38-årige Bakhtiyar Saipov, medborgare i Kazakstan, överföll och våldtog en kvinna utomhus i Västerhaninge i södra Storstockholm. Polisen säkrade DNA från gärningsmannen men fick ingen träff i brottsregistret och kunde inte hitta gärningsmannen.

Den 12 oktober förra året stoppade polisen ett fordon i Tyresö i södra Storstockholm efter misstanke om att föraren var gravt spritpåverkad då denne kört av vägen och rammat en brevlåda. Mannen bakom ratten topsades, vilket ledde till en träff på det DNA som säkrats i utredningen av den sju år gamla överfallsvåldtäkten.

Bakhtiyar greps, häktades och ställdes inför rätta vid Södertörns tingsrätt. Den 9 oktober föll domen som lyder på 2 års fängelse och tidsbegränsad utvisning på 10 år. På grund av flyktfara ska Bakhtiyar kvarhållas i häkte till dess straffet börjar avtjänas. Domen omfattar även olovlig körning och grovt rattfylleri.

Sofia Zakrisson, som arbetar som utredare i polisområde Stockholm syd, skriver i ett pressmeddelande att exemplet visar vikten av att även personer som grips för lindrigare brott topsas för matchning mot tidigare ouppklarade grövre brott där DNA finns.

authorimage

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.