Niklas Löf, 46, upptäckte en mystisk termos på Stora torget i Vara under söndagsförmiddagen. Han fotograferade termosen och kontaktade polisen. Nu är platsen avspärrad och ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – har utfärdats med en varning. Det rapporterar Expressen.

Det var omkring klockan 10:30 på söndagsförmiddagen som Niklas Löf hittade termosen när han var ute och promenerade med sin hund.

– Det låg en termos där som jag skulle slänga i en soptunna i närheten. Den låg 20 meter från kommunhuset. Då såg jag att det var något konstigt i botten på den så jag tog bilder och ringde polisen, säger Niklas till Expressen.

Polisen kan inte utesluta att termosen är farlig. Därför har de spärrat av ett stort område, 200 gånger 200 meter, runt torget.

– Just nu har vi fryst läget. Vi kan inte till hundra procent bedöma om det är ett farligt föremål eller inte. Enligt rutin spärrar vi av området och tittar på om det finns bostäder, butiker eller restauranger inom riskområdet som behöver utrymmas. Jag vet att Coop har utrymts, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Varning utfärdad till allmänheten

Nationella bombskyddet är på plats för att göra en bedömning av föremålet. I ett VMA som utfärdats varnar man Varabor att undvika fönster som är riktade mot torget.

”Med anledning av ett påträffat misstänkt farligt föremål på torget i Vara uppmanar polisen i region Väst personer att undvika att stå i fönster som är riktade mot Stora torget i Vara”, står i det.

Polisen i Vara har startat en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. De har även inlett en så kallad särskild händelse.

– Det är en försiktighetsåtgärd som förs för att vi ska kunna plocka resurser från andra områden om det skulle behövas, säger Christer Fuxborg.