Flera äldre och turister misstänks ha lurats av torghandlare på Hötorget i centrala Stockholm. Man har betalat 13 000 kronor för ett knippe morötter. Genom ett samarbete mellan staden och polisen har man dock fått tag på några av bedragarna.

Enligt polisen är torghandlarnas tillvägagångssätt att först vägra att ta emot kontanter för att sedan erbjuda att hjälpa kunder med deras kortköp. I samband med detta har extra nollor adderats till köpesumman vid inmatningen i kortterminalen.

LÄS ÄVEN: Här är gänget som blåste åldringar på besparingarna: ”De tog allt jag hade”

I vissa fall har det handlat om hundralappar, i andra om tusentals kronor. I ett fall köpte en 94-årig man ett knippe morötter. Senare upptäckte mannens anhöriga att torghandlaren dragit drygt 13 000 kronor från hans konto.

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion, i ett uttalande.

Framgångsrikt samarbete

Ett hundratal av dem som blivit lurade har dock under flera års tid valt att lämna in klagomål till Stockholms stad. Även polisen har fått in anmälningar och tidigare i år inledde man ett samarbete med staden. Tillsammans har man begärt in och kontrollerat kvitton och kontoutdrag vilket gjorde det möjligt att kartlägga vilka torghandlare det handlade om.

Baserat på kartläggningen anlitade man ett civilt bolag som gjorde riktade stödköp hos de aktuella torghandlarna. Med köpen som bevis kunde staden i april dra in tillstånden för två torghandlare som bedrev handel på fyra platser på Hötorget.

LÄS ÄVEN: Polisen släpper ljudfil med ID-kaparens bluffsamtal till pensionären

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där. Förhoppningen är att Stockholms stad och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg.