Traditionella kvinnliga jobb till pojkar och vice versa då Uppsala kommun delar ut sommarjobb

210 Shares

De 3 000 niondeklassare som sökt sommarjobb via kommunen i sommar påstås vara garanterade en plats i tre veckor. För att ”bryta könsmönster så tidigt som möjligt” kommer kommunen se till att styra barnens jobb.

– Det handlar om att bryta könsmönster så tidigt som möjligt, och det här är ett sätt för oss att jobba med det, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Då kommunen matchar barnen mot de tillgängliga jobben kommer man medvetet att motverka ”traditionella könsmönster”. Exempelvis vill man styra in fler pojkar på förskolor. Enligt Hassan måste det jobbas med jämställdhet på alla nivåer och ”det ska vara lika normalt för en kille som för en tjej att jobba inom förskolan, det ska inte finnas någon stämpel på yrkesrollen”.

Samma sak ska gälla för exempelvis röjning och målning där man vill få in fler flickor.

Niondeklassarna kommer att arbeta inom allt från förskolan till vård och omsorg, park och natur samt administrativa jobb.

210 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.