Ett flertal skolor i Storbritannien har infört unisex-toaletter. Killar kan både klättra upp och kika över båsen och se under dem. Detta har lett till att menstruerande flickor stannar hemma av rädsla för att de ska känna ”mensskam”. Vissa flickor riskerar infektioner genom att vägra gå på toaletten under hela skoldagen eller vätskebrist genom att inte dricka över huvud taget. Läkare och politiker uppmanar skolorna att stoppa det HBTQ-relaterade experimentet med unisex-toaletter.

På söndagen berättade föräldrar och lärarpersonal för Daily Mail att kvinnliga elever känner sig djupt obekväma eller till och med otrygga när de tvingas dela toaletter med manliga elever.

Trenden för könsneutrala toaletter drivs av önskan att vara mer inkluderande för barn som ”identifierar sig som transsexuella” och vill använda samma anläggningar som motsatt kön, skriver tidningen. Men i lördags kväll uppmanade läkare och politiker skolorna att stoppa aktivismen för fler unisex-toaletter för att förhindra ytterligare skada för kvinnliga elever.

Läkaren Tessa Katz berättade att hålla urin inne under längre perioder regelbundet kan öka risken för flickor som lider av urinvägsinfektioner och inflammation i urinblåsan, uppger Daily Mail.

– De psykologiska effekterna av att flickor inte känner sig tillräckligt trygga för att använda toaletter som är till för båda könen är också oroande, sa Katz.

LÄS ÄVEN: Sexåringar i Storbritannien får obligatoriska lektioner i att ta på sig själva

Parlamentsledamoten David Davies, från konservativa Tories, sa att skolorna borde tillhandahålla toaletter för flickorna:

– Om flickor inte trivs med att dela toaletter med pojkar, bör skolorna vidta åtgärder, snarare än att säga att flickor har problem.

Samtidigt har bristen på könsuppdelade toaletter lett till ilska hos föräldrar. Många säger att de inte alls blivit informerade, eller rådfrågats, innan förändringen gjordes på deras barns skolor.

LÄS ÄVEN: Barnbok anklagas för att indoktrinera barn i vänsteråsikter

Protester har hörts från bland andra Deanesfield Primary School i South Ruislip, London, där föräldrar startat en namnlista mot införandet av unisex-toaletter.

– Båsen var öppna längst ner och överst så att äldre elever lätt kan klättra upp på toaletterna och kolla över, sa en upprörd mamma som har döttrar i åldern fyra och åtta år på skolan.

Stephanie Davies-Arai, från föräldrakampanjgruppen Transgender Trend, har sagt att skolor blivit felunderrättade av ”transaktivistiska” organisationer att de bryter mot jämställdhetslagar om de inte gör om alla toaletter till unisex.

LÄS ÄVEN: Elev konstaterade att det bara finns två kön – stängdes av från skolan

En talesman för skolan kommenterade att de kommer att de på individnivå kommer att stötta föräldrar och elever som känner oro, men sa inget som indikerar att man kommer att sluta med unisex-toaletter.