Transkvinnor, alltså biologiska män, som utövat idrott tillsammans med kvinnor och som slagit rekord på löpande band och i vissa fall skadat sina motståndare rejält har varit en omtvistad fråga där många länge hävdat att det är absurt. Nu kan rugby bli den första idrotten i vilken transkvinnor förbjuds att tävla med biologiska kvinnor.

I en rapport från en arbetsgrupp som det internationella rugbyförbundet satt samman har man kommit fram till att skaderisken för en kvinna som utsätts för en tackling av en person som genomgått en manlig pubertet är 20-30 procent högre.

LÄS ÄVEN: Transkvinnor ett bakslag för amerikansk kvinnoidrott

I dagsläget är det tillåtet för transkvinnor att spela i damlag förutsatt att de under en period av tolv månader sänkt sin testosteronnivå. Samtidigt visar studien att en minskning av testosteron inte leder till en proportionerlig minskning av muskelmassa och styrka.

Samtidigt försäkrar förbundet att rugby är ”en inkluderande och välkomnande sport” och att man är ”fast beslutna att fortsätta arbeta med relevanta grupper för att utforska lämpliga vägar för deltagande för transidrottare” samt att man finansierar vidare forskning på ämnet.

LÄS ÄVEN: Testosterongränsen skärps för transkvinnor som tävlar i friidrott

Dr Nicola Williams från gruppen Fair Play for Women berömmer förbundets utspel då ämnet är väldigt känsligt och rädslan för att kallas transfobisk har lamslagit den nödvändiga debatten i andra sporter.

Ett beslut i frågan väntas i november.

LÄS ÄVEN: Stämning för att förhindra transkvinnors deltagande i löptävlingar