jesus-kristus-transportstyrelsen
Inrikes

Transportstyrelsen stoppar ”JESUS” och ”KRISTUS” på regskyltar – anser dem vara stötande

Publicerad 1/11/2019
Annons

En man i Göteborg som velat ha ”KRISTUS” eller ”JESUS” på sin regskylt har svårt att förstå varför han fått nej. Transportstyrelsen menar att hänvisning till kristendomens centralgestalt är jämförbar i anstötlighet med grova könsord, knarkbegrepp och svordomar som man inte tillåter. Samhällsnytt har kontrollerat vad som gäller och funnit att Transportstyrelsen i sitt beslut bryter mot sina egna regler.

I avslaget på ansökan står som motivering ”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande”. Någon utveckling av vem som skulle uppfatta ”JESUS” och ”KRISTUS” som stötande ges inte.

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kan inte heller förklara för vilka eller på vilket sätt Jesus och Kristus är stötande. På en fråga från TT svarar han bara svepande.

– Vi nekar alla ord som vi bedömer kan väcka anstöt. Bland annat säger vi nej till allt som har religiös anspelning oavsett vilken anspelning det är. Det är ett konsekvent ställningstagande från vår sida.

Samhällsnytt har kontrollerat i vilka fall Transportstyrelsen har rätt att meddela avslag och religiös anspelning finns inte bland dem. De fem kriterierna är:

  • Ord eller begrepp som kan användas nedsättande om personer, till exempel DUM och FUL.
  • Ord eller begrepp med sexuell eller annan kroppslig innebörd, till exempel KUK, och RAP.
  • Ord eller begrepp med drogrelaterad innebörd, till exempel LSD och XTC.
  • Förkortningar om vissa organisationer, till exempel KKK och BSS.
  • Ord som är siffror, till exempel TRE och FEM.

Trots att Transportstyrelsen fattat ett felaktigt beslut kan mannen i Göteborg inte påräkna någon rättelse. Myndighetens beslut får nämligen inte överklagas.

Mannen meddelar att han inte kommer att strida med Transportstyrelsens tjänstemän eftersom det inte är kristligt. I stället tänker han be för dem.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons