Tre män döms av en domstol i Haag för nedskjutningen av det nederländska flygplanet MH17 över Ukraina sommaren 2014. Det uppger Nederländernas domstolsmyndighet på sin hemsida.

Två av de dömda är de båda ryssarna Igor Girkin och Sergej Dubinskij. Girkin är en rysk nationalist och FSB-officer, medan Dubinskij beskrivs som hans ”högra hand”.

Den tredje dömda är den ukrainaryske separatistledaren Leonid Chartjenko. En fjärde tilltalad, Oleg Pulatov, frias av domstolen. Pulatov var tidigare den självutropade Folkrepubliken Donetsk underrättelsechef.

Livstids fängelse

Pulatov var den ende som representerades under rättegången av en advokat, och även själv adresserade den genom en video där han bedyrade sin oskuld. De övriga tre har avfärdat den nederländska domstolen som illegitim. Ingen av de fyra männen har själva närvarat vid rättegången.

De tre männen döms till livstids fängelse för mord på de 283 passagerare och femton besättningsmän som fanns ombord MH17. De döms dessutom att betala 16 miljoner euro i skadestånd.

Foto: Nederländernas militär

Domstolen har vid rättskipningen tillämpat en blandning av ukrainsk och nederländsk lag. Bland annat tilldöms partners till homosexuella dödsoffer skadestånd, trots att detta inte är möjligt enligt ukrainsk lag.

Domen är främst en symbolisk markering då det saknas förutsättningar att få någon av de dömda utlämnade så att de kan avtjäna straffet.

Ryssland förnekar

I västvärlden anses Ryssland och ryska separatister bära skulden för att passagerarplanet, på väg från Nederländerna till Malaysia, sköts ned över östra Ukraina 17 juli 2014.

Det har spekulerats i att flygplanet sköts ned av separatister med en luftmålsrobot av typen Buk TELAR, i tron att målet var ett militärt ukrainskt transportflygplan av typen Antonov An-26. Enligt domen avfyrades roboten från ett fält nära staden Pervomaiskyi i östra Ukraina.

Foto: Nederländernas militär

Såväl Ryssland som separatisterna har hela tiden förnekat att de har med det nedskjutna flygplanet att göra. De har istället föreslagit att det sköts ned av den ukrainska sidan, antingen av ett stridsflygplan eller med en luftvärnsrobot. Från ryskt håll har det dessutom påståtts att området som flygplanet sköts ned ifrån var under ukrainsk kontroll i juli 2014.