hedersdad-feature

Adnan, Ismail och Mohamad Alhamdo. Foto: Polisen

Inrikes

Tre döms till fängelse i skånskt hedersdrama

Publicerad 7/25/2023
Annons

Tre män från Syrien, en 46-årig man och hans två söner som är i 20-årsåldern, döms till fängelse för en hedersrelaterad misshandel i Lund i februari i år. De tre männen misshandlade fästmannen till dottern i familjen eftersom de misstyckte till äktenskapsplanerna.

Det är 2019 som en då 20-årig kvinna träffar en man i Malmö och inleder ett förhållande med honom.

Men kvinnans syriska familj misstycker till relationen. Pojkvännen kommer inte från Syrien och hans föräldrar är frånskilda. Han anses helt enkelt inte komma från en tillräckligt bra familj.

Vill gifta sig

Det unga paret vill gifta sig med varandra, men kvinnans familj säger blankt nej. Alla försök mellan parterna att prata igenom och lösa konflikten misslyckas.

I början av 2023 flyttar dottern, som nu hunnit fylla 24 år, till egen lägenhet. Det är något hennes familj motsätter sig. De lägger skulden på kvinnans pojkvän, och ringer upp och hotar honom och hans familj.

– Kom inte nära min dotter, och:

– Din mamma är hora! säger de bland annat i telefonen.

Grov misshandel

I mitten av februari besöker den 24-åriga kvinnan Skatteverket i Malmö tillsammans med sin fästman, samt fästmannens mamma och syster för att skaffa nytt ID-kort.

Där möter hon sin lillebror. Kvinnan försöker då låtsas som att hon besöker Skatteverket ensam, och inte i sällskap med någon annan.

Men senare samma kväll söker den yngrebrodern, hans storebror tillika kvinnans tvillingbror, samt pappan i familjen upp fästmannen utanför hans bostad i Lund när han är på väg till jobbet.

Fästmannen blir brutalt misshandlad med både sparkar och slag.

Döms

Nu döms de tre syriska männen, lillebror Adnan, pappa Ismail och tvillingbror Mohamad Alhamdo, för den grova misshandeln av kvinnans fästman.

De döms även för stöld eftersom de i samband med misshandeln stal offrets mobiltelefon.

Påföljden för alla tre männen blir ett år och tio månaders fängelse vardera.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons