Salvini
Utrikes

Tre italienska vänstersenatorer byter parti till Salvinis Lega: ”De känner sig förrådda”

Publicerad 12/18/2019
Annons

Tre senatorer från det italienska vänsterpopulistiska partiet Movimento cinque stelle, på svenska Femstjärnerörelsen, har lämnat i förmån för Matteo Salvinis nationalistiska högerparti Lega Nord som blir allt mer populärt. 

Senatorerna Ugo Grassi, Stefano Lucidi och Francesco Urraro har tillkännagett att de alla kommer lämna Femstjärnerörelsen och i stället ansluta sig till Lega, uppger Il Giornale. Samtliga beslut offentliggjordes torsdagen den 12 december.

Först ut att meddela sitt partibyte var Ugo Grassi. Matteo Salvini välkomnade och applåderade beslutet.

– Vi välkomnar senator Grassi. Våra dörrar är öppna för dem som med följdriktighet, kompetens och allvar har positiva idéer för Italien och som inte låter sig styras av Demokratiska partiet. Vi kommer att samarbeta med senator Grassi om reformer, effektivitet i rättvisa och återupplivning av italienska universitet.

Ytterligare två partibyten under dagen

Grassi själv sa att samarbetet med Salvini kommer medföra chansen att ”bedriva riktade investeringar för utvecklingen i söder”.

Senare samma dag tillkännagav även Stefano Lucidi och Francesco Urraro partibytet från Femstjärnerörelsen till Lega.

– Jag är ärad att få påbörja denna politiska väg, sa Lucidi.

Matteo Salvini välkomnade även dessa två politiker.

– I dag anslöt sig några femstjärnesenatorer, inte för att vi erbjöd eller lovat något utan för att de känner sig förrådda, sa han.

Stort tapp för Femstjärnerörelsen – Lega raketökar

Salvini passade också på att grilla Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio och partiets grundare Beppo Grillo för deras ombytlighet och misslyckande att stå upp mot Demokratiska partiet och det globalistiska etablissemanget.

I valet 2018 fick vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen närmare 33 procent. Nu har den siffran sjunkit till låga 17,5 procent. Samtidigt fick högernationalistiska Lega 17,4 procent – en siffra som i dag ligger på ungefär 31,5 procent.

Om nationalkonservativa Italiens bröder, Forza Italia och Matteo Salvinis Lega hade gått ihop idag så skulle de få cirka 49 procent i ett val. Enligt de senaste opinionsmätningarna har det nuvarande vänsterstyret – med Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet – totalt 35 procent av folkets stöd.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons