Efter den nyliga flygkraschen i Karachi som dödade 98 människor avslöjar nu Pakistans flygminister Ghulam Sarwar Khan att en tredjedel av alla piloter inom civilflyget har betalat någon annan för att gå igenom prov i deras ställe.

Totalt har landet 860 verksamma piloter i inrikesflyg av vilka 262 nu kommer att tas ur tjänst. Ministern har inte tydliggjort i vilka flygbolag de falska piloterna tjänstgör, men enligt sajten Pendect gäller uttalandet piloter anställda i flygbolag som flyger inrikes – inklusive landets nationella flygbolag PIA.

PIA-flyg 8303 kraschade i Karachi den 22 maj vid landning. Kaptenen ignorerade upprepade varningar från tornet om att flygplanet låg för högt för landning genom att svara att han är ”nöjd” med situationen.

Efter det påbörjade han landning utan att fälla ner landningsställ. Flygplanet studsade på landningsbanan och skadade båda motorerna varpå kaptenen avbröt landningen och ville göra ett annat försök. Detta lyckades dock inte eftersom de båda motorerna inte fungerade till följd av kollisionen med banan och flygplanet föll rakt ner i ett bostadsområde nära flygplatsen.

Enligt tidningen EMEA Tribune visar ljudinspelningar från svarta lådan att piloterna inte förmådde att koncentrera sig på uppdraget eftersom de oavbrutet pratade om Covid-19 under flygningen. De ignorerade upprepade varningssignaler från flygplanet.

Även i Sverige förekommer det piloter med falska flygcertifikat. 2010 greps en svensk kapten utan giltigt flygcertifikat i Amsterdam. Mannen var i färd med att flyga en Boeing-737 till Ankara med 101 passagerare. Han erkände direkt till den holländska polisen att han flugit i 13 år med falska papper.