hus balkong bostad fasad lägenhet

Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Trendbrottet – bostadspriserna sjunker

Publicerad 5/20/2022
Annons

För andra månaden i rad faller bostadspriserna i Stockholm och i sin nya konjunkturprognos spår Handelsbanken att bostadspriserna börjar falla efter sommaren.

Halvvägs in i maj har bostadsrättspriserna jämfört med april gått ned med 1,7 procent i Stockholm och med 1,3 procent i Göteborg. Prisfallen sker dock från höga nivåer efter att priserna rusat under pandemin. De senaste tolv månaderna har bostadsrätterna i landet gått upp med 6,7 procent och villorna med 5,7 procent.

LÄS ÄVEN: Inflationen stiger högre än väntat

”Prisförväntningarna sjunker som en sten”, skriver mäklarfirman Erik Olsson i en kommentar till marknadsutvecklingen som Svenska Dagbladet uppmärksammar. I en enkät man gjort bland sina spekulanter tror nu långt fler på prisfall än på stigande priser. Enkäten visar också att många spekulanter vill lägga mindre på boendekostnader än under pandemin.

Tio procent

I veckan publicerade Handelsbanken en prognos där man spår gradvis fallande bostadspriser från andra halvåret i år och prisnedgången väntas bli runt tio procent fram till 2023.

LÄS ÄVEN: Finansinspektionen varnar för prisras på bostäder

– Vi ser utplanande priser och att de efter sommaren börjar falla med ungefär tio procent på ett år. Det är mer än vad vi sett på väldigt, väldigt länge, säger bankens chefsekonom Christina Nyman till Dagens Nyheter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons