Sovplatser på hotell och vandrarhem till hemlösa, gängkriminaliteten och tusentals familjer på socialbidrag dränerar Malmös socialförvaltning på pengar.

2017 sprack budgeten med 186 miljoner kronor och för några veckor sen såg årets budget ut att spricka med 160 miljoner. Bara de akuta sovplatserna på hotell och vandrarhem samt campingstugor kostar 162 miljoner under 16 månader. Till detta tillkommer efterspelet av våldsvågen i stadens undre värld där insatserna varit kostsamma och minst tolv ungdomar omhändertagits, och mer än 9 000 familjer på socialbidrag.

LÄS MER: Kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökar i Malmö – 1 miljard för 2018

Miljonrullningen dränerar Malmös arbetsmarknads- och socialförvaltnings budget. Det extra tillskottet från kommunstyrelsen på 22 miljoner har inte hjälpt och nu tvingas man till akuta besparingar på 300 miljoner fram till 2020.

Bland åtgärderna som presenterades på fredagen finns minskade köp av privat öppenvård för barn och unga, ”strukturellt hemlösa” med egen inkomst som placerats på exempelvis hotell ska betala delar av boendekostnaden själva, istället för socialbidrag ska minst 500 Malmöbor erbjudas tillfälliga jobb inom kommunen och Augustenborgs behandlingshem och eftervård för tunga missbrukare läggs ner.