jk-utrder-inte-advokater
Inrikes

Trots brottsmisstankar – JK inleder inte förundersökning mot kriminella nätverkets advokater

Publicerad 2/5/2021
Annons

De två advokater med kopplingar till gängkriminella Vårbynätverket som chefsåklagare JK-anmält för brott kommer inte att utredas. Det meddelade Justitiekanslern på torsdagen.

Samhällsnytt skrev på onsdagen om 41-årige Ekrem ”Kungen” Güngör och 28-årige Amir ”Prinsen” Amdouni, advokater på byrån Devlin i Stockholm och flitigt anlitade som försvarare av gängkriminella inom Vårbynätverket som kontrollerar stora delar av knarkhandeln i de södra förorterna och vars medlemmar varit inblandade i flera väpnade uppgörelser.

Åklagare: ”Nätverkskriminella i kostym”

Misstankar har riktats mot de två för att ha systematiskt ha läckt sekretessbelagda uppgifter till ledare för det kriminella nätverket i syfte att hjälpa dem att begå och komma undan med brott. I sin anmälan till JK kallar chefsåklagarna Stefan Bergman och Stefan Creutz de två advokaterna för ”nätverkskriminella i kostym”. En anmälan till Advokatsamfundet har också gjorts.

Bevisen består bland annat av chattsamtal som förts mellan Güngör och Amdouni med gängkriminella frontfigurer i appen Encrochat, samtal som var krypterade men som efter att fransk polis lyckats knäcka krypteringen förra året har kunnat läsas.

Inte JK:s bord

Men trots att de misstankar om brott som ligger till grund för chefsåklagarnas anmälan kvarstår väljer JK att inte gå vidare med en utredning. Detta med motiveringen att den möjlighet som JK har att väcka den här sortens åtal som regel bara ska utnyttjas i de fall en advokat brutit mot tystnadsplikten genom att offentliggöra sekretessbelagda uppgifter, antingen själv eller med hjälp av media. Att läcka till en begränsad krets, i det här fallet ett kriminellt gäng, faller utanför JK:s ansvar.

Ärendet i Advokatsamfundets hand

Det återstår nu för Advokatsamfundet att via sin disciplinnämnd avgöra om Güngör och Amdouni ska få fortsätta utöva advokatyrket i Sverige eller fråntas den rätten genom att uteslutas. Samfundet kan nöja sig med att meddela erinran eller varning, alternativt som JK inte göra något alls.

Ingen av de två advokaterna har velat kommentera uppgifterna till media.

LÄS MER: ”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons