I morgon söndag hade diverse patriotiska grupper planerat en demonstration i Bryssel mot FN:s kontroversiella migrationsramverk. Stadens borgmästare hade dock förbjudit denna med hänvisning till att man inte kan ”tillåta en brun marsch”. Arrangörerna meddelade då att man avsåg genomföra demonstrationen ändå och på fredagen fastslog landets Statsråd att den kan genomföras.

Redan för ett par dagar sen hade närmare 50 000 personer via Facebook anmält sig till evenemanget. ”Vi står enade tillsammans och säger NEJ till en ny våg av massinvandring. Nej till ännu ett politiskt spel. Nej till politiker som nonchalerar folkets åsikter”, skrev arrangörerna.

LÄS MER: Bryssel förbjuder demonstration mot kritiserat FN-avtal – ”Vi kan inte tillåta en brun marsch”

Från Bryssels socialistiske borgmästare Philippe Close blev det dock ett tvärt nej varpå arrangörerna började ifrågasätta yttrandefriheten. Dagen därpå meddelade grupperingarna att man avsåg att genomföra demonstrationen ändå.

LÄS MER: Trotsar Bryssels förbud att demonstrera mot FN-avtal – ”Politikerna ignorerar folkets vilja”

FN-avtalet ansågs vara så kontroversiellt att det ledde till en regeringskris i landet.

LÄS MER: Regeringskris i Belgien – koalitionen spricker på grund av FN:s migrationsavtal

Arrangörerna tog saken till Statsrådet, som granskar beslut på alla regeringsnivåer, för ett akut avgörande och på fredag kväll ställde sig rådet på demonstranternas sida.

Samtidigt har ett flertal anti-demonstranter uppmanat medborgare att härbärgera migranter under söndagen för att säkerställa deras säkerhet medan demonstrationen pågår. Samma grupper som är för FN-avtalet planerar även att hålla en egen manifestation.