Att enbart fokusera på att hantera återvändarna är alldeles för kortsiktigt, säger Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen, till Sveriges Radio.

– Det fanns miljöer både fysiska och digitala som radikaliserade personer då. De miljöerna är starkare idag än när de åkte, säger Klas Friberg.

Detta menar Friberg ska ha skett genom att miljöerna fått fortsätta agera under ett flertal år och har hunnit växa sig starka. Man har också säkerställt finansieringen med offentliga medel och utländska pengar.

I dag räknar man med att det finns tusentals sådana personer i Sverige, en ökning som skett snabbt.

– Det får inte finnas en uppfattning om att man genom snabba åtgärder, till exempel genom att hantera återvändarna på ett adekvat sätt blir av med problematiken för det växer upp nya personer som blir radikaliserade i Sverige idag, säger Klas Friberg.

Enligt Zan Jankoviski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg varifrån flest svenska medborgare rest till IS, måste arbetet börja i skolan.

– Vi har allt fler ungdomar som får problem i skolan och de blir per automatik tacksamma offer för den här typen av tankar och idéer, likväl som för mer kriminella grupperingar. Det är en jätteutmaning att få fler ungdomar att klara skolan, speciellt killar, säger Zan Jankoviski.

Säpo hjälpte skadad IS-terrorist till Sverige

I september framkom att Säpo hjälpt Khaled Shahadeh till Sverige för att få vård här varpå han sedan återvände till Syrien för ett begå nya terrordåd.

LÄS ÄVEN: Säpo hjälpte skadade IS-terroristen få vård i Sverige – lät honom återvända för nya terrordåd