Då reaktorn Olkiluoto 3 togs i drift i fjol skedde det efter 14 års förseningar och högre kostnader än planerat. Trots detta har det enligt Fortum varit en lönsam investering. Samtidigt tror företaget att det går att bygga mer kostnadseffektivt i Sverige.

Fortum är ett av flera bolag som utreder förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige. Energikoncernen är majoritetsägd av finländska staten och är delägare i Olkiluoto 3 (OL3) med 25 procent.

Reaktorn är en av världens största och trots förseningar och fördyringar är den lönsam. Fortum bekräftar uppgifterna från det delägda kärnkraftsbolaget TVO om företagets investering på 5,8 miljarder euro (motsvarande omkring 68 miljarder svenska kronor) i OL3.

LÄS ÄVEN: Rödgrön nedläggning av kärnkraft ”stort misstag”

– Det stämmer att OL3 var ett projekt som drabbades av betydande utmaningar med förseningar som följd. Nu är reaktorn i drift och det har varit en lönsam affär för både Fortum och resten av Norden. OL3 bidrar med ett mycket viktigt tillskott till den nordiska elmixen, säger Jesper Marklund, ansvarig i Sverige för Fortums förstudie om ny kärnkraft, till Dagens industri.

Med en så stor investering med en så lång tidshorisont behövs en förutsägbarhet och stabilitet i intäkterna och enligt Marklund behövs något mer än de kortsiktiga marknadspriserna, exempelvis i form av riskdelning och långsiktiga kontrakt.

First-of-a-kind

Det är inte bara OL3 som drabbats, även flera andra stora nya reaktorprojekt präglas av förseningar och ökade kostnader. Enligt Marklund studerar man projekten noggrant för att lära sig av misstagen. Han påpekar också att projekten är så kallade First-of-a-kind (FOAK) och började byggas innan designen var klar.

– Vi tror att det går att bygga mer kostnadseffektivt, något vi gjort i Sverige tidigare när kärnkraften byggdes ut. En viktig lärdom är att ändringar av design måste minimeras och att i största möjliga mån känna till eventuella behov av ändringar tidigt i processen.

LÄS ÄVEN: Näringslivstoppar: Sveriges välstånd beroende av mer kärnkraft