Socialdemokraternas och Miljöpartiets nedläggningar av svenska kärnkraftverk har fått förödande konsekvenser inte bara för elpriserna i Sverige utan även för systemstabiliteten i hela Norden. Dessutom är det svenska kraftnätet i så pass dåligt skick att Sverige inte kan importera el från Finland som producerar stora mängder billig el med deras nya kärnkraftverk.
I april togs det nya finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 togs i kommersiell drift vilket innebar att det finska elsystemet fick ett effekttillskott om 1 600 MW. Produktionstillskotten har förändrat situationen på den nordiska elmarknaden. Tidigare var Finland beroende av import från framför allt Sverige men har den senaste tiden ofta haft ett rejält elöverskott med låga priser.
LÄS ÄVEN: Experter kräver mer kärnkraft – varnar för kollapsat elsystem
Denna el vill Finland exportera till Sverige men hindras av begränsningar i det svenska elnätet.
”Det svenska kraftnätet är i så dåligt skick att det inte går att exportera mer än små mängder el västerut till områden som skulle behöva det. Svenskarna kan helt enkelt inte ta emot el härifrån”, sa Jukka Leskelä, vd för Energiindustrin, till Hufvudstadsbladet nyligen.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Finsk import hade gett lägre priser
Svenolof Karlsson, energijournalist och författare till boken Elsystemkrisen, håller med.
– Finlands elexport till Sverige har begränsats också tidigare på grund av flaskhalsarna i de svenska i nätet, men då har det inte varit fråga om så här mycket el. Det är en helt ny situation. Faktum är att Finland sedan maj månad ofta har haft det lägsta elpriset i Norden. Det har aldrig hänt förr, säger han till Tidningen Näringslivet.
Han konstaterar också att priserna helt klart skulle ha varit lägre i elområde 4 om inte de svenska nätbegränsningarna satte stopp för den finska importelen.
LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft
Karlsson påpekar att nedläggningen av Ringhals 1 och 2 har gett fler förödande konsekvenser än bara högre priser i södra Sverige, det har även påverkat hela Nordens systemstabilitet negativt.
– De nedläggningarna har spelat en stor roll för den uppkomna situationen, som egentligen går tillbaka ända till nedläggningen av Barsebäckreaktorerna. Det handlar inte bara om hur mycket el som kan transporteras och om elpriserna, utan också om att systemstabiliteten försämrats.
Det enda som kan lösa det på sikt är att man bygger mer planerbar produktion i elområde 3 och 4 och att man bygger nya nät som förstärker elsystemet, menar han.
Rödgröna misstag
Vidare slår han fast att det var ett stort misstag att lägga ner den planerbara kärnkraften i södra Sverige.
– Sverige har inte haft den framförhållning som man skulle ha behövt. Som jag ser saken har den förra röd-gröna regeringen ett stort ansvar för situationen när den för 8–9 år sedan tog beslut som ledde till att inte bara Ringhals 1 och 2, utan även Oskarshamn 1 och 2, lades ned. Hade de fått vara i fortsatt drift hade vi inte haft ett så här allvarligt läge. Politikerna kan inte ha förstått vad de ställde till med.
Ringhals 1 och 2
På Svenska kraftnät bekräftar Erik Ek, strategisk driftchef, att den främsta orsaken till situationen är nedläggningarna av kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 som tillsammans producerade nästan 2 000 MW el.
Då den elproduktionen försvann ökade strömmen på ledningar i elområde 3 i västlig riktning och förutsättningarna ändrades för angränsande elöverföringar i Norden eftersom Sverige med sitt mittläge är ett transitland för el. Det svenska elsystemet mäktade inte längre med att transitera all el för alla olika kombinationer av elflöden.
LÄS ÄVEN: MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.