Igår rapporterade Samhällsnytt om att en planerad demonstration i Bryssel på söndag mot FN:s migrationsavtal har förbjudits av stadens socialistiske borgmästare. Nu meddelar arrangörerna att de motsätter sig beslutet och kommer att genomföra sin demonstration ändå.

I ett Facebookevenemang har närmare 50 000 anslutit sig för att protestera mot det kontroversiella FN-avtalet om global migration. Borgmästaren i Bryssel,  Philippe Close, kallade evenemanget en ”brun marsch” som inte kan tillåtas i Bryssel och lade ett förbud mot demonstrationen.

Flera olika patriotiska grupper har tillsammans skapat ett evenemang på Facebook för att bjuda in alla som motsätter sig FN-avtalet. Målet är att vända den politiska krisen och väcka folket. ”Vi står enade tillsammans och säger NEJ till en ny våg av massinvandring. Nej till ännu ett politiskt spel. Nej till politiker som nonchalerar folkets åsikter”, skriver arrangörerna.

Enligt belgisk media finns det en utbredd rädsla bland makthavarna för att demonstrationen ska sprida sig till andra delar.

LÄS MER: Bryssel förbjuder demonstration mot kritiserat FN-avtal – ”Vi kan inte tillåta en brun marsch”

Nu meddelar arrangörerna bakom manifestationen att de avser att ignorera borgmästarens förbud och genomföra sin demonstration som planerat. Filip Brusselsmans är ordförande i den konservativa studentföreningen KVHV i Antwerpen och han står stadigt i sin uppfattning.

– Vi har rätt att samlas och rätt att uttrycka oss. Vi söker ingen konfrontation med polisen, förklarar Brusselmans.

Ytterligare en arrangör, Dries van Langenhove, som är grundare av den konservativa studentföreningen Schild & Vrienden, kommenterar förbudet i sociala medier. På Facebook skriver han att folket själva vill bestämma över sin framtid. ”Politikerna ignorerar folkets vilja om och om igen”.

”Belgien förvandlas till tredje världen”
På Twitter visar van Langenhove upp sin bild av hur Bryssel har förändrats som ett resultat av ”massinvandring”.

Barn och barnbarn
I evenemanget på Facebook uppmanar van Langenhove människor att engagera sig för att inte senare behöva berätta för sin barn eller barnbarn att de inte gjorde tillräckligt för att stoppa FN-avtalet.

https://www.facebook.com/dries.vanlangenhove.1/posts/10216758185979675

Belgiska ”Gula västarna”
Den senaste månaden har det pågått massiva protester i Bryssel mot höjda skatter på fordonsbränsle, globalisering och försämrad levnadsstandard. Deltagarna har burit gula västar som vid demonstrationerna i Frankrike.

EU-parlamentet
I samband med Gula västarnas protester i Belgien i förra veckan försökte flera personer storma det Europeiska parlamentet.

https://www.youtube.com/watch?v=gsUMnPw00tY