Kanadas vänsterliberale premiärminister Justin Trudeau har åter hamnat i blåsväder. Detta sedan det avslöjats att han gett ett fördelaktigt regeringskontrakt till en välgörenhetsorganisation som gett miljonsummor till Trudeaus familj. Oppositionen kräver nu att en brottsutredning inleds.

Formellt har de rundligt tilltagna utbetalningarna till premiärministerns familjemedlemmar varit arvoden för att delta vid evenemang som organisationen, We Charity, anordnat. Enligt vad som hittills framkommit rör det sig om motsvarande två miljoner kronor som betalats ut till Trudeaus mor och bror.

Mångmiljonebloppen har framstått som alltför frikostiga för att endast utgöra ersättning för lite good will-närvaro och de misstankarna anses nu bekräftade när We Charity i gengäld fått ett guldkantat regeringskontrakt. Kritiken från det konservativa oppositionspartiet är massiv och krav har rests på att en brottsutredning inleds mot Trudeau.

Premiärministern har i skrivande stund inte bemött anklagelserna personligen. De tillbakavisas dock i en kommuniké från Trudeaus stab i vilken man säger att Trudeaus familjemedlemmar engagerat sig i We Charitys verksamheter på eget initiativ därför att man brinner för organisationens hjärtefrågor. Varför de i så fall inte gjort detta ideellt i stället för mot miljonarvoden framgår inte.

We Charity har efter avslöjandena meddelat att man drar sig ur kontraktet med regeringen. Det är oklart om det räcker för att sätta punkt för det inträffade eller om det blir ett rättsligt efterspel.

authorimage