Tidigt på tisdagsmorgonen stod det klart att den hårt kritiserade Justin Trudeaus liberala regering tappat ett stort antal mandat och förlorar sin majoritet i parlamentet. Det mest sannolika är dock att regeringen sitter kvar och att politiken dras ännu mer åt vänster, trots att många väljare velat se en mer konservativ politik.

Trudeau vann valet 2015 som líberal charmgosse och påbrå från fadern, tidigare partiledaren och premiärministern Pierre Trudeau. Efterhand har det vid flera tillfällen visat sig att Trudeaus politiska kunskaper varit grunda och kritiken från konservativt håll mot honom har varit massiv.

Verklig ovän med stora väljargrupper gjorde Trudeau sig när han i ett symbolpolitiskt utspel för en tid sedan drev igenom en klimatskatt. Ett vallöfte från det utmanande konservativa partiets ledare Andrew Sheer har varit att avskaffa skatten om man vann valet.

Samtidigt har Trudeau skaffat sig ovänner på den radikala rödgröna sidan. Klimatalarmister har anklagat honom för svek i miljöpolitiken efter att han gav klartecken för en oljepipeline som aktivister försökt stoppa.

Den radikala vänstern försökte efter det stämpla Trudeau som rasist genom att offentliggöra bilder från premiärministerns ungdom där denne i ett spex målat ansiktet svart.

Väljarna åt höger, politiken åt vänster

Trots att trenden är att väljarna gått åt höger i valet kommer sannolikt regeringspolitiken att drivas ytterligare åt vänster. Trudeaus liberaler rasar till 156 mandat men Andrew Sheer och han konservativa parti nådde bara fram till 121 mandat.

Det mest sannolika är därför att Trudeau och hans decimerade men ändå största liberala parti sitter kvar på regeringstaburetterna och söker samarbete i enskilda frågor med de mer vänsterprofilerade partierna Bloc Québécois och New Democrats (NDP).