Åklagare på Manhattan säger att den förre presidenten Donald Trump orkestrerade en genomgripande plan för att begrava skadliga anklagelser om utomäktenskapliga förhållanden, som hade planerats att dyka upp före presidentvalet 2016, och sedan försökte dölja det genom att förfalska företagsregister.

”Under och för att främja hans kandidatur som president, kom den tilltalade och andra överens om att identifiera och undertrycka negativa historier om honom”, enligt åtalsdokument som presenterades på tisdagen av Manhattans distriktsåklagare, den starkt kritiserade Alvin Bragg som anklagats från flera håll för att stödjas av Soros.

LÄS ÄVEN: Trump åtalas av Soros-åklagare

Trump uppgav sig vara oskyldig till samtliga 34 anklagelser om brott kopplade till hans roll i det påstådda upplägget.

Alla åtalspunkter han står inför är för ”förfalskning av affärsregister”, ett brott som ger upp till fyra års fängelse när han anklagas för grovt brott. Domare dömer ofta förstagångsförbrytare till skyddstillsyn, särskilt i icke-våldsfall. Men Bragg sa att fallet var viktigt, menat att straffa Trumps försök att dölja påstådda brott.

Själva rättegången förväntas hållas någon gång under första halvan av 2024.

Politisk förföljelse

Trump är den första tidigare presidenten som någonsin åtalats och fallet har fått stark kritik för att inte ha någon reell substans utan egentligen handla om att sätta dit en politisk motståndare. Även Trumps anhängare är starkt kritiska och stödet för expresidenten har ökat.

– Det är ingen lycklig dag. Det är en sorglig dag för det här landet, sa Todd Blanche, en av Trumps advokater, till reportrar utanför domstolsbyggnaden.

– Distriktsåklagaren har förvandlat vad som faktiskt är en helt politisk fråga till ett politiskt åtal.

LÄS ÄVEN: Twitter stängde av Trump – trots att han inte brutit mot några regler