Under ett kampanjtal på onsdagen i förra veckan tog Donald Trump, som leder i mätningarna inför vinterns amerikanska presidentval, upp situationen i de europeiska länder som släppt in stora mängder muslimska invandrare. Att gå samma väg är något USA absolut inte får göra, menade Trump.

Det var då Trump talade vid ett kampanjmöte i Wisconsin på onsdagseftermiddagen som expresidenten talade om de alltmer våldsamma och antijudiska demonstranter som har arrangerats vid universitet över hela USA.

– Vi har sett vad som hände när Europa öppnade sina dörrar för jihad. Titta på Paris , titta på London – de känns inte längre igen, sa Trump.

– Och jag kommer att hamna i en massa problem med folket i Paris och folket i London, men vet du vad, det är faktum.

– De är inte längre igenkännliga och vi kan inte låta det hända vårt land.

Trump sa också att USA har en otrolig kultur och tradition och att han aldrig kommer låta det som drabbat Europa hända med USA. Han konstaterade också att den brittiska kulturen urholkats av toleransen mot pro-palestinska demonstranter i London.

Nolltolerans

Hans kommentarer kom efter att polisen i New York och Los Angeles ingrep för att stoppa protesterna vid Columbia University och UCLA, där pro-palestinska studenter samlats för att demonstrera mot kriget i Gaza.

I Los Angeles drabbade anhängare av Israel och Palestina samman i våldsamma scener som så småningom stängdes ned av polisen.

Trump uppmanade universitetschefer att inta en nolltolerans mot demonstranterna.