Den amerikanske presidenten Donald Trump har beordrat medarbetare att dra upp riktlinjerna för nya regler avseende illegala invandrare. Trump vill att gruppen inte ska kunna få arbetstillstånd, kräva migranterna på en avgift för asylansökan och korta ned asylprocessen till 180 dagar.

De nya direktivens inverkan är svåra ut förutse då de kan vara svåra att implementera eller bli försenade alternativt blockerade av domare som är för invandring. Även Demokraterna kan försöka sätta käppar i hjulet. I slutet av juli ska de publiceras i sin helhet.

Omkring 100 000 vuxna och barn korsade gränsen i mars och mellan oktober i fjol och i år förväntas en miljon migranter försöka utnyttja de olika kryphålen i det så kallade catch and release-systemet, där man stannar och jobbar i USA i flera år. Migranterna tar låglönejobb och pressar ned lönerna för amerikanska arbetare samtidigt som man skickar sina barn till amerikanska skolor.

Het fråga inför valet 2020
Migranter som tas av gränspolisen kan blockera sig egen utvisning genom att ansöka om asyl. Efter 150 dagar kan de ansöka om ett år långa arbetstillstånd.

I dagsläget väntar omkring 800 000 migranter på asylintervju vilka kan försenas i flera år.

Illegal migration väntas bli en av huvudfrågorna i nästa års presidentval.