Våldtäktsfallet som väckts mot Donald Trump i New York av krönikören E Jean Carroll är det senaste juridiska fallet som involverar den tidigare amerikanska presidenten. Fallet är hittills det enda som tagits hela vägen till domstol bland mer än ett dussin anklagelser mot Trump om våldtäkt, tafsande och andra sexuella övergrepp.

Carroll har lämnat in två separata stämningar mot Trump. Den första handlar om förtal efter att han anklagat henne för att ljuga i hennes bok där hon i sin tur anklagar Trump och andra män för att ha utnyttjat henne.

LÄS ÄVEN: Miljonerna strömmar in till Trumps valkampanj efter åtalet

Den andra stämningsansökan lämnade Carroll in efter att New York i fjol antog en lag som ger vuxna offer för sexuella övergrepp ett fönster på ett år att väcka civilrättsliga åtgärder mot sina angripare där preskriptionstiden har löpt ut. Hon söker skadestånd efter att ha anklagat Trump för att ha överfallit henne i ett varuhus omklädningsrum i mitten av 1990-talet.

Den första rättegången är pausad mitt i rättsliga tvister om huruvida Trump kan stämmas för kommentarer han gjorde under presidentperioden.

Förnekar

Trump förnekar anklagelserna och har vid olika tillfällen sagt att Carroll ljuger, kallat henne för en knäppskalle och hävdat att hon ”inte var min typ”. Trump menar också att anklagelserna bara är ett sätt för henne att sälja fler böcker.

Justitiedepartementet bad om att flytta ärekränkningsfallet från delstat till federal domstol med motiveringen att Trumps offentliga uttalanden 2019 där han förnekade våldtäkt gjordes som en del av hans jobb som president.

Om juryn finner att Trump våldtog eller på annat sätt överföll Carroll kommer den sannolikt att ålägga honom att betala skadestånd. Det kommer också att innebära att en jury för första gången i USA:s historia kommer att ha dömt att en före detta president är en våldtäktsman.

LÄS ÄVEN: Trump: ”Tredje världskriget”

Statsvetare ser det som osannolikt att det kommer att göra någon större skada inför att Trump försöker bli republikanernas presidentnominering nästa år då hans anhängare ser de olika rättsfallen mot honom som en del av en flera år lång häxjakt.