USA:s president Donald Trump vägrar godkänna ett stödpaket till arbetslösa amerikaner som kongressen tidigare i veckan röstat igenom. Anledningen är att han tycker det är för snålt tilltaget. I paketet ingår en direktutbetalning till låginkomsttagare om 600 dollar per person. Trump vill höja det till 2000 dollar.

Sammanlagt uppgår stödpaketet, som kongressen godkänt, till 900 miljarder dollar. En rad åtgärder ingår, bland annat lån till små och stora företag, understöd till flygindustrin samt pengar till delstaterna för distribuering av coronavaccin samt en hel del annat som presidenten vänder sig emot.

I ett uttalande kritiserar Trump kongressens förslag. Bland annat säger han att ingen av dem ens läst hela dokumentet, som löper över 5600 sidor. Dokumentet heter The Covid Relief Bill men har nästan ingenting med covid att göra menar han. Bland annat ingår åtskilliga miljarder i bistånd till andra länder och lobbyister.

LÄS ÄVEN: Trump sänker priserna på läkemedel för miljontals amerikaner

För lite fokus på de stödpaketet var avsett för

En av de mer uppseendeväckande posterna är 25 miljoner dollar till Pakistan, öronmärkta för utbildning i demokrati och genus. Trump vänder sig även mot att illegala migranter ges upp till 1800 dollar per person, vilket är mer än dubbelt så mycket som avsätts till amerikaner, som bara tilldelas 600 dollar per person.

Trump föreslår istället att kongressen höjer utbetalningarna till fattiga och låginkomsttagare till 2000 dollar per person, samt att allt ”slöseri” stryks ur dokumentet.

Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset, har meddelat att hon är villig att höja beloppet till 2 000 dollar, uppger CNBC. Representanthuset kommer att hålla en votering om Trumps förslag på måndag.

LÄS ÄVEN: Farage: Kina på väg mot världsherravälde med Biden som president

Biden kallar Trump ”ansvarslös”

Joe Biden säger i ett uttalande att Trumps vägran att skriva på är ”ansvarslöst och har förödande konsekvenser”. Anledningen är att avtalet även inkluderar 1,4 biljoner dollar avsatt för regeringens utgifter. Utan Trumps signatur riskerar därför delar av regeringens verksamhet att tvingas stänga ner tills vidare.

Trump står dock fast i sitt beslut. ”Jag vill helt enkelt bara ge vårt fantastiska folk 2000 dollar istället för ynka 600 dollar”, skriver han på Twitter och lägger till:
”samt ta bort ”fläsket” på miljarder dollar”.