Ett av Trumps vallöften var att omförhandla dåliga handelsavtal. Nu har ett stort genombrott nåtts. USA, Kanada samt Mexiko har ingått ett nytt avtal som ersätter det tidigare, North American Free Trade Agreement (Nafta). Det nya avtalet heter ”The United States-Mexico-Canada Agreement”.

Avtalet har 34 kapitel och hanterar handel värd mer än en triljon dollar, enligt BBC.

Trump har länge sökt ersätta Nafta och sa att det nya avtalet var ”underbart”.

Tills nyligen verkade det som att Kanada skulle exkluderas från avtalet som ersätter Nafta, som funnits sedan 1994. USCMA är tänkt att gälla i 16 år och ses över var sjätte år.

Efter att avtalet var klart tweetade Trump att USMCA var ett ”bra avtal” för alla tre länder och löser ”brister och misstag” i Nafta.


Vad avtalet innehåller
Avtalet släpptes tidigt i måndags morse och uppdaterar avtalet för Kanadas mejeriindustri och åtgärder för att ändra löglönejobb rörande bilindustrin i Mexiko.

  • Mejeri; amerikanska bönder får tillgång till 3,5 procent av Kanadas mejerimarknad, som omsätter cirka 145 miljarder kronor per år.
  • Bilar; Kanada och Mexiko har en kvot på 2,6 miljoner bilar de får exportera till USA som ett skydd för deras bilindustri, om USA inför en 25%-ig tull på bilimport.
  • Utöver det, 40 procent av bildelar till fordon producerade i USMCA-området måste göras i nordamerika, med löner på minst 16 dollar i timmen.
  • Träindustrin: Kanada säkrade skydd mot USA:s anti-dumpingtullar genom att bevara en dispyt-förlikningsmekanism.

USA kom överens med Mexiko i augusti men relationerna med Kanada om handelsavtalet hade blivit alltmer ansträngda de senaste veckorna. Trump-regeringen satte söndagen som deadline för Kanada att få ingå i avtalet.

Trump har även startat handelskrig med Kina, efter att ha ansett att de utnyttjar de tidigare avtalen orättfärdigt.

”Seger för Trump”
SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström kallar avtalet ”en seger för USA:s president Donald Trump” och poängterade att detta var ett av hans viktigaste vallöften.

Hon menar även att det var en viktig fråga för hans väljare, och att hans chanser till omval ökar med detta:

– Men det här är precis vad hans väljare vill se, och det ökar chanserna för presidenten att bli omvald 2020. Det här är en så pass viktig fråga för hans väljare, säger hon till SVT.