USA I USA pågår just nu en kamp om värderingar kopplade till nationalsången vid idrottsevenemang. Trump manar till respekt för såväl nationalsången som flaggan, medan delar av idrottsrörelsen vägrar och använder tillfällena till att protestera mot presidenten.

Det var för ett år sen, alltså innan Trump ens tillträtt som president, en NFL-spelare vägrade ställa sig upp då den amerikanska nationalsången spelades. Detta som en protest mot ”ett land som förtrycker svarta och färgade”. En av de som kritiserade NFL-spelaren var dåvarande presidentkandidaten Donald Trump.

Dessa meningsskiljaktigheter fortsätter nu ett år senare med att Trump uppmanar NFL att sparka spelare som protesterar under nationalsången. Presidenten uppmanar även publiken att bojkotta matcherna så länge spelarna fortsätter att agera respektlöst mot flaggan och nationen.

– Det här har ingenting att göra med ras eller något annat. Det här handlar om respekt för vårt land och respekt för vår flagga, säger Trump.

På tisdagen eskalerade konflikten ytterligare då flera ägare till Nascar-lag stöttar Trump och gör klart att de kommer sparka förare som protesterar under nationalsången.