Igår nominerade USA:s president Donald Trump den konservativa federala domaren Amy Coney Barrett till den lediga platsen i USA:s högsta domstol. Om hon tillsätts kommer Barrett att ersätta liberala Ruth Bader Ginsburg som avled för en dryg vecka sedan.

Tillkännagivandet skedde vid ett gemensamt framträdande i Vita husets rosenträdgård, under lördagen.

– Det är en ära att nominera en av vår tids skarpaste juridiska hjärnor, sa Trump om sin kandidat.

Vidare beskrev presidenten henne som ”en kvinna med oöverträffad resumé, högt intellekt, enastående referenser och en obeveklig lojalitet till konstitutionen” och sa att utnämningen bör vara okontroversiell. Barrett har rekommenderats från både konservativt och liberalt håll, uppgav Trump.

Tillsätts på livstid

USA:s högsta domstol har nio medlemmar. Tjänsten är på livstid och om Barrett tillsätts blir hon högsta domstolens yngsta domare, hon blir dessutom den första kvinnliga domaren med barn i skolåldern. Barrett är katolik, har två adopterade barn från Haiti och fem egna barn, varav det yngsta har Downs syndrom.

Vid tillkännagivandet berättade Barrett att hennes juridiska filosofi är att; ”en domare måste tillämpa lagen så som den är författad. De ska inte arbeta politiskt eller låta personliga politiska åsikter färga sina beslut i domstolen”.

Stärker högsta domstolens konservativa majoritet

Barrett sa även att hon står ödmjuk inför uppdraget och talade hyllande om sin företrädare, den liberala domare Ruth Bader Ginsburg. Bland annat sa hon att Ginsburg ”startade sin karriär i en tid då kvinnor inte var välkomna i advokatyrket” men att hon krossade glastaket och blev en förebild för många kvinnor, inte bara i USA utan i hela världen.

Barrett beskrivs som konservativ och skulle därmed stärka domstolens konservativa majoritet, som för närvarande består av fem konservativa och tre liberala domare utöver den nu lediga platsen. Senaten kommer att inleda nomineringsförhören den 12 oktober och enligt Axios kommer de pågå i fyra dagar.

Nomineringspresentationen av domare Amy Coney Barrett går att se nedan.

 

authorimage