I den senaste utvecklingen av den illegala migrantkaravan som närmar sig USA meddelade USA:s president Donald Trump att han kommer beordra en storskalig förvaring av illegala invandrare samt ta bort möjligheten att söka asyl för de som korsar gränsen illegalt. Han ska även ha instruerat militären att betrakta stenkastning som om det vore gevär.

”Detta är en invasion”, upprepade Trump i torsdags i Vita Huset under ett tal om de illegala migranterna, enligt Fox32. Efter talet lämnade han för att åka till Missouri som ett led i den kampanj han bedriver inför nästa veckas kongressval.

USA:s migrationslagar tillåter asylsökare att söka asyl antingen vid gränsen eller mellan gränsposteringarna. Men nu säger Trump att det ska begränsas till officiella gränsövergångar.

De har inte heller plats vid gränser för att hantera storskaliga förvaringar men Trump sa att regeringen kommer uppföra ”massiva tält”.

– Vi stoppar folk vid gränsen, sa han bestämt.

Han sa också att han instruerat USA:s militär som mobiliserar vid den sydvästra gränsen att om de attackeras av stenar ska de betrakta det som om de blir attackerade med gevär.

De exakta reglerna för användning av våld för soldaterna som verkar vid gränsen har inte avslöjats, men under alla omständigheter har trupperna rätt till självförsvar.