Screen Shot 2018-10-31 at 06.02.04

Foto: Twitter-video

Utrikes

Trump om migrantkaravanen: ”Det är en invasion och vår militär väntar på er”

Publicerad 10/31/2018
Annons

Trump upprepar sina varningar till den migrantkaravan som har siktet inställt på att ta sig in i USA illegalt. I ett Twitter-inlägg kallade han det för en ”invasion” och att därmed gränsen kommer skyddas av landets militär.

Trumps tweet kommer bara en dag efter att försvarsminister James Mattis meddelat att militären redan har börjat flytta utrustning, inklusive betongbarriärer, för att positioneras längs med den 3500 kilometer långa gränsen med Mexiko, enligt RT.

Omkring 5 200 soldater ska posteras ut fram till slutet av veckan, meddelade tjänstemän från USA:s tull och gränsskydd (CBP) och försvarsdepartementet i måndags.

Detta kommer att förstärka de 2000 man starka National Guard som redan är på plats för att stötta CBP.

LÄS MER: Läckta dokument avslöjar hur Sorosorganisation samarbetar med FN för att understödja migrantkaravanerna

Trupperna kommer tillhandahålla logistisk support till gränsvakterna samt bygga ytterligare staket och anti-fordonbarriärer, som ska säkra nyckelpositioner vid gränsen, sa flygvapengeneralen Terrence J. O’Shaughnessy.

Alla trupper som placeras ut är utrustade med deras ”normalt tilldelade vapen”, la han till.

Trump har flera gånger de senaste veckorna lovat att vidta skarpa åtgärder mot den annalkande karavanen. Första hotade han att dra in biståndet till Guatemala, Honduras och El Salvador om de inte stoppar de illegala migranterna från att bege sig till USA.

Sedan uppmanade han migranterna att vända om och söka medborgarskap lagligt ”liksom miljoner andra gör”.

Karavanen började i Honduras för cirka tre veckor sedan. På vägen upp mot USA svällde karavanen till omkring 7 000 men ska sedan ha avtagit till omkring 4 000.

Nekade erbjudande från Mexiko
I fredags erbjöd Mexikos president Enrique Peña Nieto en del av migranterna en chans att immigrera till Mexiko men det erbjudandet förkastades av den stora majoriteten i karavanen.

– Vårt mål är inte att stanna i Mexiko, sa en från Honduras till AP. Vårt mål är att ta oss till USA. Vi vill ha passage, det är allt.

https://twitter.com/i/status/1054549306047414274

Militär får inte ingripa på USA:s mark
Enligt Posse Comitatus-lagen, en federal lag från 1870-talet, förbjuds militären att lägga sig i rättsskipningen på USA:s mark, såvida det inte tillåts av kongressen. Trupperna kommer därmed troligtvis endast att assistera med övervakning, logistik och assistans till CBP-agenter.

I valupptakten till nästa veckas mellanårsval har Trump kämpat för att hålla fokus på karavanen. Med det fokuset har han kritiserat demokraterna för att inte stödja hans mer restriktiva invandringsförslag och har kallat karavanen ”en viktig mellanvalsfråga för republikanerna”.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons