President Donald Trump sade på tisdagen att USA planerar att terrorstämpla drogkarteller, rapporterar BBC. Detta kort efter att nio amerikanska medborgare dött i en riktad attack när de besökte Mexiko. Terrorstämplingen skulle göra det lättare för USA att lagenligt strida mot kartellerna.

Tidigare i november utsattes nio mormoner tillika amerikanska medborgare – tre kvinnor och sex barn – för en dödlig attack i Mexiko. Offren dödades plötsligt medan de reste igenom en avsides belägen plats i norra delen av landet den 4 november.

Efter händelsen gick Trump ut med ett löfte. Han lovade att ”föra krig mot drogkartellerna”.

Flera av offren delade efternamn, LeBaron, och deras samfund inlämnade efter attacken en petition till Vita huset där de bad dem terrorstämpla kartellerna.

Trump villig att terrorstämpla kartellerna

När presidenten fick frågan av konservativa journalisten Bill O’Reilly huruvida han kommer terrorstämpla kartellerna, och påbörja krigföring mot dem, svarade han:

”De kommer att stämplas… Jag har jobbat på det de senaste 90 dagarna. Du förstår, terrorstämpling är inte så lätt, du måste gå igenom en process, och vi är långt in i den processen.”

Trump berättade även att han upplyst Mexikos president om att USA är redo att dra igång offensiven mot kartellerna.

”Jag har redan erbjudit honom att låta oss gå in och rensa bort kartellerna men han har hittills tackat nej till erbjudandet, men vid något tillfälle måste något göras”, sade Trump.

Terrorstämplingen skulle innebära att USA får vidta starkare åtgärder mot drogkartellerna. Det skulle bli olagligt i USA att medvetet stötta kartellerna och medlemmarna får inte resa in i landet. Om medlemmar redan befinner sig i landet kommer de att utvisas.

Strängare straff för kartellerna skulle också bli verklighet.