USA:s tidigare president, Republikanen Donald Trump, förbereder vad som alltmer ser ut som en comeback. Under lördagen håller han tal under partiets delstatskonvent i North Carolina.

Under lördagen är Trump huvudtalare när Republikanerna i North Carolina håller sitt konvent. Detta kan enligt bedömare markera starten på en turné och ett återtåg in i Vita Huset 2024.

Medarbetare till expresidenten uppger att det planeras fler så kallade ”rallies” under sommaren. Trumps popularitet är stor bland Republikanerna och många vidhåller fortfarande att Biden stal presidentskapet genom valfusk.

En av Trumps tyngsta motståndare inom det egna partiet har varit Liz Cheney, dotter till den tidigare vicepresidenten Dick Cheney. Hon var under en längre period extremt kritisk till Trump.

Men efter en omröstning i mitten av maj förlorade hon sin maktposition som Republikanernas tredje högsta ledare i representanthuset. Petningen av Cheney tolkas som bevis för Trumps popularitet i partiet.

LÄS ÄVEN: Facebooks beslut: Trump får inte skriva på plattformen

Fortfarande blockerad i sociala medier

– Vi behöver dig, sa den konservative radioprataren Dan Bongino när Trump nyligen ringde in till hans show.

– Vi kommer att göra dig väldigt glad och vi kommer att göra vad som är rätt, svarade Trump.

Den tidigare presidenten motarbetades hårt av vänstermedia och är fortfarande avstängd från sociala nätverk som Twitter och Facebook. Twitter var tidigare Trumps främsta kommunikationskanal, där han skrev ofiltrerat direkt till folket.

Bolaget stängde dock ned hans konto, som hade över 90 miljoner följare, i början av året. Anledningen uppgavs vara risk för uppvigling, i samband med den så kallade stormningen av Kapitolium. Detta trots att han i ett tal till nationen fördömde handlingen och via Twitter försökte lugna ned situationen, något som censurerades av plattformen.

LÄS ÄVEN: Hälften av CNN:s tittare försvann när Trump lämnade Vita huset

Har starkt stöd hos kärnväljarna

Trump har ett starkt stöd hos de Republikanska kärnväljarna. Hela 66 procent av de Republikaner som deltagit i en opinionsundersökning från Quinnipiac University, som publicerades den 26:e maj 2021, anser att han bör ställa upp i nästa presidentval.

I New York driver åklagare ett flertal brottsutredningar mot Trump och hans företag. En ny åtalsjury har bildats som ska granska bevis gällande misstänkta brott inom Trumps affärsverksamhet.

Utredningen döms ut av Trump som politiskt motiverad. SvD spekulerar i att det bland annat är den juridiska immunitet som en president åtnjuter som kan motivera Trump att ställa upp i nästa val.

LÄS ÄVEN: Trump redo för politisk comeback

Comeback väntas

Nästa år är det val till kongressen, som idag kontrolleras av Demokraterna i båda kamrarna. Marginalerna är dock små. Om Republikanerna når framgång 2022 så kan det lägga grunden för en Trump-comeback två år senare i presidentvalet.

– Han lägger grunden nu, håller krutet torrt för att kunna ställa upp, säger Josh Whitehouse, tidigare Trump-allierad kampanjarbetare tillika Republikansk delstatspolitiker från New Hampshire, till nyhetsbyrån AP.

LÄS ÄVEN: Facebook erkänner valmanipulation i USA