Påskdagen, kulmen på påskhelgen då kristna firar Jesus uppståndelse, har den amerikanske presidentens administration valt att göra till ”Transgender Day of Visibility”, något som möts av stark kritik. Bland kritikerna finns expresident Donald Trump.

Det var på långfredagen som Vita huset meddelade beslutet.

På Transgender Day of Visibility hedrar vi amerikanska transpersoners extraordinära mod och bidrag och bekräftar vår nations åtagande att bilda en mer perfekt union – där alla människor skapas lika och behandlas lika under hela livet.

Vidare hävdas att transpersoner får motstånd av ”extremister” samt att de blir mobbade, trakasserade och diskriminerade. Föreslagna lagar för att skydda barn mot att förstöra sina kroppar kallas ”hatfulla”. Man påstår också att det pågår ”en epidemi av våld” mot transpersoner.

Idag skickar vi ett meddelande till alla transpersoner: Du är älskad. Du hörs. Du är förstådd. Du tillhör. Du är Amerika, och hela min administration och jag har din rygg.

På sociala medier skriver Bidens administration att transpersoner är ”några av de modigaste människor jag vet”.

Trump rasar

Som en reaktion på Joe Bidens beslut svarar Donald Trump genom ett uttalande där han kräver en ursäkt till landets kristna och katoliker.

Även tidigare har Bidens administration gjort ett osmakligt spektakel av påsken och Pride.