Strax innan helgen retade USA:s president Donald Trump upp läkemedelslobbyn rejält. Under fredagen tillkännagav presidenten två omfattande regeländringar för prissättning av receptbelagda läkemedel, vilka syftar till att sänka priserna för behövande.

Den ena förändringen beräknas spara cirka 28 miljarder dollar för de som nyttjar Medicare, tack vare sänkta avgifter. Medicare är USA:s nationella sjukförsäkring, som främst riktar sig till medborgare över 65 års ålder samt de som lider av handikapp.

Strategin går ut på att Medicare nu kommer att kräva lägre priser från tillverkarna. Detta sker genom vad som kallas ”mest gynnad nation”, en ekonomisk princip inom Världshandelsorganisationen (WTO), vilken innebär att en stat inte får favorisera en annan medlemsstat inom WTO vad gäller import eller export av en vara eller tjänst.

Slutar betala överpriser

Detta betyder att USA kommer att begränsa vad Medicare betalar för mediciner till det lägsta priset som betalas av andra ekonomiskt avancerade länder. Med andra ord slutar USA betala överpriser.

Den andra förändringen kräver att läkemedelsproducenter erbjuder rabatter direkt till Medicare-patienterna, snarare än till försäkringsbolag och andra mellanhänder. Detta förväntas leda till besparingar på cirka 30 procent för patienterna.

Reglerna kommer att träda i kraft vid årsskiftet. Läkemedelsindustrin förväntas dock försöka försena eller blockera det hela i både domstol och kongressen. Om Joe Biden tillträder som president finns även risken att han upphäver beslutet.

LÄS ÄVEN: Läkemedelsverket: Inget problem att våra inspektörer får förmåner från företag de granskar

”Hänsynslös attack”

– Läkemedelsföretagen gillar mig inte så mycket. Men vi är tvungna att göra det. Jag hoppas bara att de behåller detta. Jag hoppas att de har modet att göra det, sa Trump vid tillkännagivandet.

Nu väntas läkemedelsindustrins lobbyiser arbeta på högvarv för att pressa kongressen att lagstifta mot Trumps åtgärder. Enligt Pharmaceutical Research and Manufacturers of America överväger de ”alla alternativ för att stoppa denna hänsynslösa attack mot företagen som arbetar dygnet runt för att slå COVID-19”.

I sitt uttalande hävdade Trump att andra länders regeringar utnyttjar vårdbehövande amerikaners betalningsförmåga genom att pressa upp priserna på läkemedel. Han menar även att läkemedelsföretagen är giriga och i många fall pressar upp priserna med över 1000 procent.

Har tidigare förespråkat omförhandlingar

Redan när Trump kandiderade 2016 föreslog han att Medicare skulle förhandla om avtalen med läkemedelstillverkarna. Något som aldrig blev av när han väl blev president. Dock har han arbetat för att reglera verksamheten hårdare.

Enligt Trump har USA betalat överpriser så att andra länders läkemedel ska kunna subventioneras. Nu är det slut med det.

LÄS ÄVEN: Mångmiljonregn över PR-konsulter i Region Stockholm samtidigt som vården skärs ned och patientavgifterna höjs

”Den viktigaste politiska åtgärden någonsin”

Tillsvidare har Trump uppmanat guvernörer att köpa läkemedel från Kanada till de stater de styr, då priserna är upp till 50 procent billigare där än om upphandlingen sker i USA.

Forbes beskriver regeländringarna som: ”den viktigaste politiska åtgärden någonsin, i syfte att att minska Medicares galloperande läkemedelsutgifter”.

Om dessa förändringar innebär att svenska läkemedelspriser skjuter i höjden för att kompensera den, enligt Trump, giriga läkemedelsindustrin eller om de i framtiden nöjer sig med lägre vinster är i nuläget oklart.