Trump avser underteckna en verkställande order för att säkerställa att skolor inte lär elever att skämmas för USA. Historieundervisningen ska återfå en patriotisk grund.

Tidigare i veckan förklarade USA:s president Donald Trump att han avser underteckna en verkställande order för att reformera hur amerikanska skolor undervisar amerikansk historia. Projektet kommer att kallas ”The 1776 Commission”, efter året då USA officiellt grundades.

2019 introducerade New York Times Magazine det så kallade 1619 Projektet, vars syfte är att skriva om USA:s historia med fokus på slaveriet. De första afrikanska slavarna anlände 1619 till den då brittiska kolonin Virginia. Enligt New York Times bör därför detta år representera ”nationens födelseår”.

Officiellt är dock 1776 det år då USA grundades. Den 4 juli 1776 förklarade sig Storbritanniens 13 nordamerikanska kolonier självständiga och slutade därmed betala skatt till britterna. Självständighetsförklaringen finns bevarad, för allmän beskådan, i nationalarkivet i huvudstaden Washington DC.

Vikten av patriotism

1776-kommissionen kan ses som ytterligare ett steg i kampen mot den vänsterindoktrinering som lett till de våldsamma upplopp som fortfarande pågår i flera amerikanska städer, under Black Lives Matter-parollen.

I början av september avbröt Trump alla kurser i Critical Race Theory (CRT) för statsanställda. Detta efter att det framkommit att dessa kurser på vissa ställen varit obligatoriska för vita män, där de bland annat tvingats be om ursäkt för sitt ”vita privilegium” och fått lära sig att deras strävan efter framgång inte är något positivt utan sker på kvinnors och färgade mäns bekostnad.

LÄS ÄVEN: Trump stoppar rasistisk vänsterindoktrinering

Tidigare i veckan talade Trump, tillsammans med vicepresident Mike Pence och en panel av historiker och utbildningsexperter, om vikten av patriotism i skolundervisningen och att presidenten nu avser upprätta en nämnd för att försäkra att skolor inte lär unga att skämmas för USA.

I sitt tal kritiserade Trump både CRT och 1619 Projektet.

– Genom att skärskåda allt ur ett rasperspektiv försöker de skapa en ny segregation. Vi kan inte tillåta detta. CRT:s och 1619 Projektets korståg mot den amerikanska historiebeskrivningen är ett ideologiskt gift som riskerar upplösa vår gemenskap och förstöra vårt land, sa Trump.

Vill ena landet

USA:s bostadsminister, Ben Carson, sa att amerikanska högskolor och universitet fostrar studenter till att känna sig som offer snarare än att lära dem självständighet.

– Vi måste inse att vi, som samhälle, manipuleras av människor med en agenda. Du kan inte bekämpa en agenda om inte även du har en, om du inte har en plan, förklarade han och syftade på 1776-kommissionen.

LÄS ÄVEN: Trump kan dra in skatteförmån för universitet som sysslar med vänsterindoktrinering

Flera deltagare i expertpanelen vittnade om att många amerikanska skolor idag lär elever att se vissa av nationens grundare, exempelvis George Washington och Thomas Jefferson, som hycklare då de undertecknade självständighetsförklaringen trots att de själva ägde slavar. Vad skolorna ignorerar är, enligt panelen, att de sannolikt insåg att självständighetsförklaringen och konstitutionen skulle leda till slutet av slaveriet och att de såg detta som något positivt.

– Den enda vägen till nationell enhet är genom vår gemensamma identitet som amerikaner. Det är därför brådskande att vi återställer en patriotisk utbildning i våra skolor, sa vicepresident Pence.

authorimage