Natten mot söndag svensk tid höll USA:s tidigare president Donald Trump ett två timmar långt tal vid ett rally i Arizona. Även om det inte gavs ett formellt besked så indikerade en rad formuleringar att den – enligt eget förmenande – genom valfusk utmanövrerade presidenten ställer upp som Republikanernas kandidat i presidentvalet 2024.

Efter valförlusten 2020 har Trump behållit sitt grepp om de Republikanska väljarna och det skiljer flera tiotals procent mellan honom och närmaste konkurrent om att representera partiet i nästa presidentval. Det egna självförtroendet var också stort i nattens tal.

Sedan Joe Biden intog Vita huset har hans popularitetssiffror varit i fritt fall och flertalet mätningar som gjorts visar att Trump skulle vinna om han och Biden ställdes mot varandra i ett presidentval idag. Trump riktade i sitt tal också skarp kritik mot Biden som han menar som landets ledare ”fullständigt förödmjukat vår nation”.

LÄS ÄVEN: Rekordlågt stöd för Joe Biden

Enligt Trump är det Bidens svaga ledarskap som lett till att Putin vågar utmana väst på det sätt han nu gör genom att ställa krav på Nato och öka truppnärvaron vid gränsen mot Ukraina. Även Kina och Iran menade Trump tar nu chansen att gå på offensiven.

– Det skulle de aldrig ha vågat för ett år sedan.

Biden och hans administration fick också kritik bland annat för ekonomin med skenande inflation och sin hantering av covid-pandemin som Trump beskrev som ”närmast kriminell”. Hård kritik riktades i talet även mot det vänsterliberala mediaetablissemanget i USA som han benämnde ”fake news media” och konstaterade lierat sig med och styrs av Demokraterna i stället för att rapportera konsekvensneutralt.

– Människor som förstört vårt land, var ex-presidentens hårda omdöme om journalistkåren.

Beskedet från Trump till de församlade sympatisörerna var dock att det ska sättas stopp för detta – först genom att återta majoriteten i senaten i årets mellanårsval och sedan genom att vinna presidentvalet 2024

– Vi kommer ta tillbaka Vita huset, vi kommer ta tillbaka senaten och vi kommer ta tillbaka Amerika.

Budskapet på talarpodiet var också ”Save America” – rädda Amerika.

Trump gav däremot inget klart besked när det gäller om han personligen siktar på en mandatperiod i Vita huset eller ser för sig att delegera det uppdraget till någon annan kandidat. I nuläget finns dock ingen sådan.

Mätningar visar att Trump har stöd från runt hälften av Republikanerna medan ingen av de övriga kandidaterna når upp till mer än cirka tio procent. Det kan dock förändras skulle Trump bestämma sig för att stödja någon kandidat eller lansera en egen. Spekulationer finns att Trump kan komma att värva en sådan inom sin egen familj.

Att den Demokratiske kandidaten även 2024 kommer att heta Joe Biden är, såvida inget oförutsett inträffar, däremot klart. Den sittande presidenten har aviserat att han trots rekordlågt stöd i mätningarna tänker försöka bli omvald.

Samtidigt fortsätter rapporterna att strömma in om att Biden drabbas av mentala stillestånd i offentliga sammanhang. I ett TV-tal häromdagen var presidenten osammanhängande i hela 15 sekunder innan han återfick kontrollen över vad han skulle säga till tittarna.

Trump upprepade sin och mångas uppfattning att presidentvalet 2022 var ”riggat” och att valfusk förekom, något som han menade att det finns starka bevis för. Valobservatörer och domstolar som låtit granska valet menar dock att valet i huvudsak gick rätt till.

Ett av Trumps bärande argument för att han faktiskt vann valet 2020 är att han fick 12 miljoner fler röster då än i valet som han vann fyra år tidigare. Trump menar att det är orimligt att Biden skulle ha ökat med ännu mer jämfört med Hillary Clinton 2016.