trump

Faksimil Twitter

Utrikes

Trump ställs inför riksrätt

Publicerad 1/14/2021
Annons

På onsdagskvällen stod det klart att president Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt en andra gång, detta efter en omröstning i representanthuset.

Omröstningen föranleddes av en flera timmar lång debatt. Utöver demokrater var det även tio republikaner som röstade för att riksrätt.

Nu går ärendet vidare till senaten där ett ännu större stöd – två tredjedelars majoritet – krävs för att få Trump fälld.

Skälet till riksrätten denna gång är att man menar att Trump med falska påståenden om valfusk uppmanat till oroligheterna som drabbade Washington i förra veckan. Den formella anklagelsen är ”uppmaning till uppror”.

Skulle man lyckas få Trump fälld denna gång stoppar det honom från en eventuell comeback i nästa val. När Demokraterna försökte förra gången 2019 friades Trump.

Manar till lugn

I ett nytt tal till nationen uppmanar Trump till lugn inför den 20 januari då Joe Biden svärs in som ny president, en ceremoni Trump tidigare meddelat att han inte kommer närvara vid. Presidenten tog även upp attackerna på yttrandefriheten.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons