På söndagen uppmanade före detta president Donald Trump president Joe Biden att ”avgå i skam” för hur administrationen hanterat situationen i Afghanistan med talibanernas snabba övertagande.

Utöver Bidens hantering av Afghanistan anmärkte Trump även på hur presidenten låtit antalet covidfall öka kraftigt, kaoset vid gränsen, nedmonteringen av landets energisjälvständighet och den haltande ekonomin.

Det borde inte vara en stor sak, för han valdes inte legitimt från första början, påpekade Trump.

Trump har upprepade gånger kritiserat Biden för hanteringen av USA:s tillbakadragande från Afghanistan, kallat situationen ”oacceptabel” och att det skulle ”ha gjorts mycket bättre” samt att hans metod hade varit ett ”villkorsbaserat tillbakadragande”.

LÄS ÄVEN: Biden: Afghanerna måste slåss mot talibanerna själva

Samtidigt har talibanerna utropat sig till segrare och kommer att utropa Islamska emiratet Afghanistan från presidentpalatset man tagit över. Det var landets officiella namn innan amerikanska trupper tvingade bort talibanerna från makten efter 11 september-attackerna 2001.

Scener inifrån presidentpalatset började på söndagen cirkulera i sociala medier efter att president Ashraf Ghani flytt landet. I ett uttalande skriver han att talibanerna vunnit och att de nu ansvarar för landets medborgares väl och ve. För bara ett par veckor sen skröt han själv om att han inte är en desertör.

Inget motstånd

Trots att Afghanistans armé tränats under flera år, är numerärt överlägsna och har tillgång till moderna vapen har man knappt gjort något motstånd alls. Detta förklaras bland annat med att ledarna i de olika provinserna inte litar på varandra och går inte samman för att bekämpa den gemensamma fienden.

Bara för några veckor sen påstod president Joe Biden att den snabba utveckling som nu skett skulle vara omöjlig.

Samtidigt förekommer uppgifter om att Kina är inblandade för att göra affärer med talibanerna och på så sätt lägga beslag på landets rika naturtillgångar.