En mobb vänsterextremister som Samhällsnytt tidigare rapporterat om ockuperat ett område i Seattle i USA, däribland en polisstation. Våldsverkarna har utropat området som en ”autonom zon”, det vill säga självständigt från USA. Efter tre dagars belägring har president Donald Trump nu ledsnat och överväger att sätta in militären för att återta området från de kriminella ockupanterna.

Inom det ockuperade Capitol Hill-området som är flera kvarter stort råder enligt medierapporter nu anarki. Polisen har flytt och övergett polisstationen som tagits över av ligister som hävdar att olagligheterna ingår i en ”antirasistisk kamp”.

LÄS ÄVEN: Vänsterextremister ockuperar område i Seattle – utropar autonom zon

Skarp kritik har riktats mot polisen som mer eller mindre frivilligt lämnade över kontrollen till våldsvänstern, inklusive polisstationen. President Donald Trump har riktat ett ultimatum till såväl extremisterna på gatan som till Seattles passiva Demokratiska politiska ledning att återgå till ordningen, annars kommer federala militära styrkor att göra det.

Presidenten skriver på Twitter att ockupanterna ska ses som terrorister och menar att Seattles Demokratiska kvinnliga borgmästare Jenny Durkan är ”aningslös” när hon liknar det som händer i det ockuperade området med hippie-sommaren 1967 – ”the summer of love”.

Den olagliga ockupationen har pågått i tre dagar och ambitionen bland vänsterextremisterna förefaller vara att skapa någon form av permanent ”fristad” i området där varken delstatliga eller federala amerikanska lagar gäller och där ingen polis ska finnas. Det är dock idéer som presidenten nu förefaller beslutsam att kväva i sin linda.

– Vi kommer ordna att situationen om de [de politiska ansvariga i Seattle] inte gör det, slog Trump fast i en kommentar till Fox News.

Jenny Durkan har i ett svar till presidenten replikerat att hon inte betraktar ockupationen som olaglig. I stället beskriver hon presidentens eventuella militära intervention för att återställa lag och ordning som ”illegal”.

En våg av kravaller, våld, mordbränder, skadegörelse och butiksplundringar har den senaste tiden spritt sig i USA, iscensatta av rasidentitära och vänsterextrema grupper som Black Lives Matter och Antifa. Detta sedan den tungt brottsbelastade missbrukaren George Floyd avled i samband med ett hårdhänt polisingripande i Minneapolis för ett par veckor sedan.