Steve Bannon beskrevs som hjärnan bakom Donald Trumps framgångsrika valkampanj. Nu kan SD bli hans nästa projekt.

Innan Bannon gav sig in i Trumps valkampanj var han chef för alternativmediasajten Breitbart. Sedermera blev han Trumps chefsstrateg i Vita huset.

Idag är han varken kvar i Trumps led eller på Breitbart, men planerar ett syndikat av Breitbart-liknande sajter i Europa.

Nyligen var han i Frankrike för att stötta Marine Le Pen och hennes parti.

I en intervju med Dagens nyheter säger Bannon att han inför höstens val i Sverige avser resa hit och att han haft ögonen på Sverigedemokraterna, som han gärna vill inleda ett samarbete med.

– Jag vill inte förekomma tillkännagivandet men ja, jag kommer definitivt till Sverige och jag kommer relativt snart.

– Sverigedemokraterna är några som vi har studerat rätt nära, säger han. Det ska de vara medvetna om. Sverigedemokraterna kom från ingenstans. Men inte bara kom de från ingenstans och blev ett kraftfullt politiskt parti. Lika viktigt, tycker jag, är detta: Sverigedemokraterna gick från något som ingen respektabel person i Sverige ville förknippas med, till att bli ett parti som många människor är bekväma att förknippas med. Det är därför exemplet Sverigedemokraterna är en läxa för hela världen att studera.

Jimmie Åkesson kallar han en ”dynamisk politiker” och ”man kan inte hitta trevligare människor än svenskarna” – anständiga, omhändertagande människor som vet i sina hjärtan att de inte är rasister, men som reagerade när de såg vad som händer med sitt land.