När den amerikanske presidenten Donald Trump på Twitter meddelade att han kommer underteckna en så kallad Executive Order för att stoppa invandring till landet för att förstärka skyddet mot pandemin nämnde han även att det skulle utgöra ett skydd för amerikanska medborgares jobb. Nu kommer fler detaljer om hur invandringsstoppet kommer se ut.

”I ljuset av attacken från den osynliga fienden, liksom behovet av att skydda våra stora amerikanska medborgares jobb, kommer jag att skriva under en presidentorder om att tillfälligt upphäva invandring till USA”, twittrade Trump under natten mot tisdagen svensk tid.

LÄS ÄVEN: Trump stoppar all invandring till USA

I samband med pandemin har över 20 miljoner amerikaner förlorat sina jobb och invandringsstoppet ska enligt Trump försäkra att de jobb som finns går till amerikanska medborgare.

Stoppet gäller dock bara de som ansöker om permanent uppehållstillstånd, eller Green Card. Säsongsarbetare i landets jordbruk kommer att släppas in, detta för att amerikanska bönder enligt presidenten är beroende av arbetskraften och för att förhindra eventuella problem i livsmedelsförsörjningen.

– Det vore fel och orättvist för amerikaner som avskedats på grund av viruset att bli ersatta av nya invandrare, arbetskraft från utlandet, sa Trump på den senaste dagliga pressträffen.

– Vi måste främst ta hand om den amerikanska arbetaren.

Invandringsstoppet ska gälla under 60 dagar och sedan utvärderas. Trump väntas skriva under presidentordern i dag onsdag och gav indikationer på att en ny liknande order kan komma senare.

Enligt en nylig opinionsundersökning har Trump ett stort stöd bland befolkningen för ett tillfälligt invandringsstopp under rådande situation.