En tryckfrihetsjury räddar vänsterdebattören och medieprofilen Cissi Wallin från att kastas i fängelse och få hela utgåvan av sin bok konfiskerad och uppbränd.

Wallin dömdes för några år sedan för grovt förtal efter att i sociala medier under #metoo-kampanjen ha berättat att Aftonbladet-profilen med mera Fredrik Virtanen flera år tidigare utsatt henne för våldtäkt. Skribenten dömdes aldrig för sexbrott då polisen beslöt lägga ned utredningen.

2020 gav Wallin ut en bok, “Allt som var mitt – historien som inte får berättas”, i vilken hon åter pekar ut Virtanen. Staten grep då via JK in och menade att Wallin borde kastas i fängelse och hela bokutgåvan konfiskeras och brännas. Förra året väckte staten därför åtal mot författaren.

LÄS MER: Cissi Wallin: Fredrik Virtanen drogade och våldtog mig

Men nu räddas Wallin av en tryckfrihetsjury. Beslutet kom på torsdagen i Stockholms tingsrätt. Ett friande jurybeslut kan inte överklagas så staten stoppas nu slutgiltigt från att inskränka Wallins yttrande- och tryckfrihet. Hon slipper fängelse för att ha berättat om de sexövergrepp hon menar sig utsatt för och kan fortsätta sälja sin bok.

Konkret var det sju passager i boken som staten ville stoppa och straffa Wallin för. Det är över ett halvsekel sedan en bok senast stoppades på ett sådant sätt i Sverige. En fällande dom skulle ha rest ytterligare frågor om tillståndet för de demokratiska medborgerliga fri- och rättigheterna i Sverige.

LÄS MER: Virtanen vs Wallin – eller när rättsväsendet skulle lära våldtagna kvinnor hålla tyst

JK Mari Heidenborg har i det aktuella fallet kritiserats för att inte ha inväntat lagakraftvunnen dom i det tidigare förtalsmålet mot Wallin som överklagats till hovrätten. Heidenborg har också varit i blåsväder för att ha betalat ut skadestånd till våldtäktsmän. Läs om Heidenborg på Samnytt HÄR.