koranbränning
Utrikes

Anti-islamiseringsgrupp brände koranen under torgmöte – pakistanska jurister kräver dödsstraff

Publicerad 11/25/2019
Annons

Under ett torgmöte den norska gruppen Stopp islamiseringen av Norge, SIAN, anordnade förra helgen i Kristiansand trotsade man polisen och försökte bränna koranen. Ett flertal muslimska män fanns på plats och gick till attack mot gruppen och dess ledare Arne Tumyr.

En man identifierad som Ilyas attackerade Lars Thorsen, en av gruppens medlemmar, för att försöka stoppa honom från att utföra koranbränningen. Både gruppens medlemmar liksom åskådare som gick till attack ska ha arresterats.

Medan man satte brand på en koran slängdes ytterligare två i en soptunna, vilket även det ska ha setts som en skymf i den muslimska världen.

I internationella medier rapporteras om att torgmötet orsakat upprörda känslor i bland annat Turkiet och Pakistan, där myndigheterna i huvudstaden Islamabad kallat till sig det norska sändebudet.

I ett uttalande från det pakistanska utrikesministeriet skriver man att Pakistan vid mötet uttryckt sitt fördömande över koranbränningen. Man framhöll också att handlingen sårat 1,3 miljarder muslimer runtom i världen samt att gärningen inte kan rättfärdigas i yttrandefrihetens namn.

Man uppmanade även de norska myndigheterna att ställa de ansvariga inför rätta och förhindra att något liknande sker igen i framtiden. Pakistans ambassadör i Norge ska ha fått order om att protestera direkt till de norska myndigheterna.

I Turkiet talar utrikesministeriet om islamofobiska attacker i Europa som man menar blir allt vanligare, attacker man menar är ett hot mot hela mänskligheten.

I Norge uppger muslimska ledare att de planerar anmäla SIAN för hatbrott.

Kräver dödsstraff

I lördags anordnade det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami en demonstration mot Norge i Peshawar och ett flertal andra städer. Demonstranterna krävde att de som utför ”anti-islamska” handlingar som upprör muslimer måste elimineras.

Pakistanska jurister med sharialag som specialitet tog det hela ett steg längre och krävde att Thorsen, som hållit i den brinnande koranen, ska avrättas. Man vill även att mannen som attackerade honom släpps fri.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons