Då Kina nyligen sköt upp den första modulen till den planerade rymdstationen kopplades den 20 ton tunga raketen bort för att störta okontrollerat mot jorden i mer än 28 000 kilometer i timmen.

Det var den 29 april modulen sköts upp från den kinesiska Hainanprovinsen till jordens omloppsbana och det som ska bli den 60 ton tunga rymdstationen Tianhe. Denna väntas bli färdigställd nästa år och som mest ska den sättas samman av sex olika moduler.

Efter att raketen Long March 5B gjort sitt kopplades den bort för att inträda i en tillfällig omloppsbana och sedan åter närma sig jorden för vad experter kallar en av de största okontrollerade inträdena i atmosfären någonsin. Senast en Long March 5B-raket sköts upp flög långa metallstavar över himlen och skadade flera byggnader på Elfenbenskusten.

Oklar nedslagsplats

Sedan uppskjutningen har raketen fallit från 370 till 295 kilometers höjd samtidigt som den håller en hastighet i omkring 28 000 kilometer i timmen. Delar av raketen och dess kärna kommer att brytas isär när de återinträder i atmosfären. Kärnan väntas slå ned någon gång mellan den 8 och 10 maj men var är än så länge oklart.

Ingen nation ska tidigare medvetet ha lämnat rymdskrot som vägt över tio ton i omlopp runt jorden för att återinträda okontrollerat. Long March 5B-raketen beräknas väga 21 ton.

Raketens färdriktning och möjliga nedslagsplatser:

Faksimil THE AEROSPACE CORP