mordarturkar

Foto: Polisen

Inrikes

Turkar döms för mord på PKK-avhoppare i Stockholm

Publicerad 5/22/2023
Annons

Livstids fängelse och livstids utvisning. Det blir straffet för fyra turkiska män som döms för mordet på en 47-årig PKK-avhoppare i Huddinge hösten 2021.

Det är kvällen den 28 november 2021 som vittnen larmar om automateld på Drakvägen i Huddinge. En man som skjutits med flera skott, bland annat i bröstet, ligger livlös på gatan. Han dödförklaras på platsen av en ditlarmad läkare.

– Det fanns inte mycket att göra, konstaterar läkaren.

Enligt vittnen har gärningsmännen försvunnit från platsen i en bil direkt efter dådet.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Hoppade av PKK

Den mördade mannen är en 47-årig kurd och turkisk medborgare som bott i Sverige sedan 2015. Han har en bakgrund i den terrorstämplade väpnade grupperingen PKK, men har hoppat av.

Han har ”gått över till fiendens sida”, menar en tidigare PKK-frände. 47-åringen anklagas för att samarbeta med turkiska staten, den kurdiska milisens svurna fiende.

Mannen anklagas till och med för att konspirera med den turkiska staten för att lönnmörda PKK-företrädare i Sverige.

Gott om motiv

När polisen börjar nysta i mordet dyker det upp flera tänkbara motiv för mordet på 47-åringen. Dels utreds personer inom PKK, som vill ha ihjäl en man de ser som förrädare. Dels turkar som av olika anledningar vill se den före detta PKK-medlemmen död.

47-åringen har dessutom ett utomäktenskapligt förhållande där både hans fru och älskarinnans make utreds för tänkbar inblandning i mordet.

Något motiv lyckas dock aldrig slås fast. Istället löses fallet genom så kallad indiciebevisning, där gärningsmännen knyts till mordet via bland annat sina mobiluppkopplingar. Dessutom säkras DNA från en av gärningsmännen på en cigarettfimp på mordplatsen.

Fyra döms

Under måndagen dömdes fyra turkiska män av Södertörns tingsrätt för mordet på den 47-årige kurden i november 2021: Två 35-åringar, en 33-åring och en 30-åring.

Tre av dem är tidigare dömda för ett flertal brott i Sverige och är välkända av rättsväsendet. Ytterligare två män som åtalats för mordet frias.

Påföljden för de fyra morddömda männen blir livstids fängelse. Tre av dem ska dessutom utvisas på livstid.

”Ren avrättning”

Samtliga åtalade har förnekat att de har något med mordet att göra. Men domstolen tycker bevisningen mot dem är övertygande.

– Mordet har föregåtts av noggrann planering där 47-åringen har lurats till platsen där han mördades. Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person. Straffet kan därför inte bli annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande Göran Nilsson i en kommentar till domen.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons