Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidigare hotat Europa med att öppna gränserna och tillåta miljontals migranter passera norrut till Europa. Man har även beklagat sig över att europeiska länder inte tagit ansvar för medborgare som anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten och nu sitter tillfångatagna. Nu uppger Turkiet att man med start nästa vecka kommer börja skicka tillbaka IS-terrorister till Europa.

2016 slöt EU en överenskommelse med Turkiet och Erdogan om att landet skulle hålla tillbaka migrantströmmen mot Europa. I utbyte lovade EU bland annat stora summor pengar. Sedan dess har hoten kommit med jämna mellanrum. I augusti i år hotade presidenten med att öppna gränserna ifall turkiska medborgare inte tillåts resa visumfritt till EU, och i september krävde han hjälp med att bygga upp den så kallade buffertzonen i norra Syrien.

LÄS MER: Erdogan hotar släppa loss migranter mot Europa: ’Är det bara vi som ska bära bördan?’

Enligt den turkiske inrikesministern Suleyman Soylu kommer landet med start nästa vecka att repatriera tillfångatagna IS-terrorister med europeiska medborgarskap. Man avser dessutom att skicka tillbaka terroristerna även om de fråntagits sina medborgarskap.

Sedan tidigare har bland annat Danmark möjliggjort att IS-terrorister fråntas sina medborgarskap. Samtidigt har även USA hotat med att skicka tillbaka IS-terrorister till Europa om de inte frivilligt tas tillbaka.

LÄS ÄVEN: Regeringen sätter stopp för återkallat medborgarskap för IS-terrorister – utreds inte

IS gör comebackförsök

Trots att terrorgruppens så kallade kalifat nyligen föll återstår spillror som fortfarande opererar i områdena, och tidigare har det förekommit uppgifter om att de kraftsamlar för att försöka fortsätta terrordåden.

LÄS ÄVEN: Ny rapport varnar: IS redo för ’förödande’ comeback