Efter att en stor brand anlagts på den turkiska sidan av Evros-gränsen försvann alla migranter. Borta är de tusentals migranter som i nära en månads tid upprepade gånger stormat gränsen, för att med våld försöka bryta sig in i EU. Nu avslöjar Turkiets inrikesminister var de tagit vägen samtidigt som han hotar med att de kan vara tillbaka så snart coronaepedemin lagt sig.

Den plötsliga evakueringen av lägren vid gränsen sägs ha utlösts av rädsla för spridningen av coronavirus. Källor till Greek City Times rapporterar att åtminstone två fall av coronavirus identifierats bland migranterna.

I torsdags mötte höga EU-tjänstemän den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan, i den bulgariska staden Varna. Pressat av både Turkiets utnyttjande av migranterna och coronavirusets utbrott lovade EU ytterligare 3 miljarder Euro i bistånd till Turkiet.

Redan kvällen därpå uppges turkiska myndigheter ha satt tältlägren i brand och fört bort migranterna. De tvingades in i bussar och kördes iväg, på samma vis som de kom dit, rapporterade Greek City Times tidigt i fredags.

Senare samma dag uppgav Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu, i ett uttalande i den turkiska TV-kanalen NTV, att evakueringsoperationen ägt rum under natten och att 5 800 migranter fördelats till nio olika turkiska provinser, där de kommer att hållas kvar tills vidare.

Kommer inte hindra några migranter

Gällande anledningen till den plötsliga evakueringen sa inrikesministern att: ”Det var en ren försiktighetsåtgärd. Vi var tvungna att göra det. Ingen bör dock känna sig bekväm ännu”.

Därefter kom inrikesministern med nya hot mot EU, bland annat att: ”När coronaviruspandemin är över kommer vi inte att hindra några migranter som vill återvända till den grekisk-turkiska gränsen i Pazarkule”.

Grekiska styrkor kommer fortsätta patrullera området. Både Greklands försvarsminister Nikos Panagiotopoulos och generallöjtnant Konstantinos Floros, chef för den grekiska militären, kommer i dagarna att besöka området för att skapa sig en uppfattning om situationen.