På onsdagen rapporterar TT om att Turkiet nu skärper kontrollen över sociala medier genom att klubba igenom en ny lag. Det nya regelverket liknar det som redan finns på plats i Tyskland och till viss del på EU-nivå där man hotar med böter ifall material som anses icke önskvärt inte tas bort snabbt. Även i Sverige har regeringen vid upprepade tillfällen gjort vad man kunnat för att tysta kritiker och dissidenter.

Den nya turkiska lagen handlar om att sociala medier som Facebook och Twitter måste ha lokala representanter i landet. Dessutom måste man följa turkiska domstolsbeslut om att ta bort innehåll som på något sätt anses bryta mot lagen. Gör man inte detta riskerar plattformarna höga böter alternativt begränsningar i bandbredd som skulle göra dem oanvändbara.

I TT:s text nämner man även att press- och yttrandefriheten har blivit starkt begränsade under president Erdogans regim och att ”regimtrogna medier” blev påkomna med att sprida falska nyheter i samband med protester i Istanbul 2013.

Återkommande rättsprocesser mot landets ledande oberoende nyhetsredaktioner har också blivit mycket uppmärksammade och kritiserade, skriver man.

LÄS ÄVEN: Efter Facebooks censur av konservativa – Mark Zuckerberg kan få fängelse

På människorättsorganisationen Human Rights Watch oroas man över censuren av kritiska röster.

”Dessa nya begränsningar kommer att vara förödande i ett land där ett envälde skapas genom att tysta media och alla kritiska röster”, säger Tom Porteus på HRW.

Tyska censurlagar

2017 rapporterade Samhällsnytt om nya tyska censurlagar för sociala medier som, liksom i Turkiet, syftar till att tysta kritiska röster och sådant som anses utgöra ”hat” eller ”fake news” – något som visat sig vara synnerligen godtyckliga definitioner.

Den tyska lagen innebär att plattformar som inte tar bort det man på något sätt klassar som anstötligt inom ett dygn riskerar böter på 50 miljoner euro.

LÄS ÄVEN: Twitter hackat – kan avslöja plattformens lögn i kongressförhör

Då såg man gärna att de nya lagarna implementeras även i övriga EU, som redan har ett liknande regelverk för sociala medieplattformar med hot om miljardbelopp i böter ifall företagen inte agerar tillräckligt snabbt.

Svensk censur

2018 hade regeringen ett möte med Google och Facebook då Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson sa att ”angrepp som sker på samhällsbärande grupper, som förtroendevalda politiker, tjänstemän på myndigheter och journalister är attacker på den svenska demokratin och står i strid med intentionerna i tryck- och yttrandefriheten”.

LÄS ÄVEN: Regeringen har fått direkt hotline till Facebook – ska ta bort ”orimliga saker” och ”problematiska kampanjer”

Samtidigt krävde justitieminister Morgan Johansson (S) att det man påstår är olagligt innehåll snabbare tas bort från respektive plattform.

Senast 2020 uppgav digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att regeringen vill lagstifta mot ”kränkande innehåll” på sociala medier.

LÄS ÄVEN: ’Shadow Banning’ – så censurerar och tystar Twitter konservativa röster

2019 censurerade Facebook delningar av en uppmärksammad dokumentär om Socialdemokraternas mörka historia.