Turkiet har nyligen hotat att öppna fördämningarna till Europa om inte turkiska medborgare ges visumfri tillgång till EU. Det var i mars 2016 som ett avtal ingicks mellan EU och Turkiet där Turkiet lovade att bromsa migranterna till Europa. EU menar dock att Turkiet inte uppfyllt alla krav för visumfrihet.

I en intervju i turkiska TV-kanalen TGRT Haber den 21 juli sa turkiska utrikesministern Mevlut Çavuşoğlu att Turkiet backar ut ur migrantöverenskommelsen för att EU har underlåtit att hålla sitt löfte om visumfri tillgång till 26 EU-länder, rapporterar Gatestone Institute.

– Vi har suspenderat avtalet, sa han. Vi kommer inte vänta vid EU:s dörr.

”Testa inte vårt tålamod”
En dag tidigare hade den turkiska inrikesministern Süleyman Soylu anklagat europeiska länder för att ha lämnat Turkiet i sticket med migrantfrågan. I en kommentar som publicerats i den statliga nyhetsbyrån varnade han Europa:

– Vi står inför den största vågen av migration i historien. Om vi släpper fördämningarna kommer ingen europeisk regering överleva mer än sex månader. Vi råder dem att inte testa vårt tålamod.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket: Syrier ska få stanna i Sverige trots förbättrat läge i Syrien

Migrationsavtalet som trädde i kraft 1 juni 2016 förhandlades fram hastigt av europeiska ledare som ville få kontroll över en kris i vilken en miljon migranter strömmade in i Europa under 2015.

82 miljoner turkar vill ha visumfrihet till EU
I avtalet lovade EU att betala Turkiet 6 miljarder euro, omkring 60 miljarder kronor, tillåta visumfrihet för Turkiets 82 miljoner medborgare och omstarta Turkiets förhandlingar om ett EU-inträde. I utbyte gick Turkiet med på att stoppa inflödet av migranter till Europa och ta tillbaka alla migranter som illegalt tar sig in i Grekland från Turkiet.

Turkiet har uppskattningsvis 3,5 miljoner migranter, huvudsakligen syrier, irakier och afghaner, som troligtvis skulle ta sig till Europa om de fick chansen.

EU:s talesperson Natasha Bertaud insisterade på ett Turkiets fortsatta upprätthållande av migrantavtalet är ett krav för visumfriheten.

Turkiet skulle bli EU:s största medlem
Om Turkiet skulle tillåtas gå med i EU skulle landet gå om Tyskland som EU:s största medlem, mätt i befolkning. Samtidigt skulle därmed EU:s största medlem vara en muslimsk nation.

LÄS ÄVEN: Invandringstakten hittills 2019: 118 404 nya uppehållstillstånd

Fritz Bolkestein, tidigare kommissionär för EU:s inre marknad och före detta ledare för de holländska liberala partiet, varnade redan 2004 för att ett turkiskt medlemskap kommer att leda till att Europa ”imploderar” och blir ”islamiserat”.